Akreditacija javnih univerziteta u RS: Upravna inspekcija ignorisala dio prijave

Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS zatražila je od Tužilaštva BiH i SIPA informaciju dokle je stigla istraga o neregularnostima Envera Halilovića, direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

Biljana Vojvodić, direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS, rekla je da je i od Upravne inspekcije Ministarstva pravde BiH zatražena informacija zbog čega se nije postupalo po svim tačkama iz zahtjeva, već samo po jednoj.

“Od šest tačaka izvijestili su nas o jednoj. Onaj dio koji se odnosi na sticanje uslova za penziju Halilovića nije ni kontrolisan”, rekla je Vojvodićeva.

Inače, Upravna inspekcija koja je izvršila posredan nadzor naložila je direktoru Haliloviću da problem po zahtjevu institucija Republike Srpske riješi u upravnom sporu, međutim, kako nezvanično saznajemo, i tada je direktor poništio neka rješenja mimo pravila i zakona.

Prema nezvaničnim informacijama, 21. jula Halilović je napunio 40 godina staža, a 10. oktobra puni i 65 godina života, i već je po sili zakona trebalo da bude penzionisan, što, naravno, nije urađeno. Ispunjeni uslovi za penziju nisu spriječili Halilovića da se prijavi za učešće na konferenciji koja će biti održana u Jerevanu, 11. oktobra.

Podsjećanja radi, Halilović je, prema tvrdnjama iz Srpske, odbio da potpiše akreditaciju dva javna univerziteta u RS, odnosno Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Banjaluci. Navodno je, kako se navodi, u prijavi dostavljenoj Tužilaštvu BiH, mimo svih zakona i pravila poništio akt svog zamjenika Slobodana Stanića i onemogućio upis ova dva univerziteta na listu, a zbog čega će najviše ispaštati studenti. Po prijavi iz RS, Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu protiv Halilovića, a SIPA je već, između ostalih, u vezi s tim pitanjem ispitala samog Halilovića, ali i Stanića i Vojvodićevu.

 

Izvor:(Nezavisne novine)Ostavite komentar: