“Ako me uhapse biće to politički progon: Nešić se oglasio povodom razgovora u policiji

21.10.2020. | 16:40

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić danas se javio na poziv MUP Republike Srpske na informativni razgovor, a u razgovoru za Klix kaže da je na funkciji v.d. direktora Puteva RS sve radio po zakonu, a da je konačnu riječ u tome davala Vlada RS.

“Sve što sam radio, radio sam u skladu sa zakonom i pravilnikom, odlukama Vlade RS. Između ostalog plan poslovanja i javnih nabavki usvaja i daje konačnu riječ Vlada RS. Sve što je rađeno, rađeno je u skladu s tim”, kazao je Nešić i time odbacio navode lidera SNSD Milorada Dodika.

Nije isto kad je DNS na drugoj strani

Milorad Dodik je nedavno, govoreći o javnim preduzećima, najavio da kreće borba protiv kriminala i korupcije te najavio određene radnje komentarišući temu u vezi s Nenadom Nešićem i DNS-om. Na takve najave i mogućnost hapšenja, Nešić poručuje: “Da li će mene uhapsiti ili neće, to ne znam, ali smatram da bi se u slučaju mog hapšenja radilo o političkom progonu”.

On ističe da ovakve otrovne strelice iz dojučerašnjeg koalicionog partnera SNSD prema DNS lete zbog “snage koju ima Demokratski narodni savez”.

“Vjerovatno znaju kako nije isto kada je DNS na jednoj ili drugoj strani. DNS može donijeti neku prevagu u budućnosti”, kazao je Nešić. No, da li će preći na onu “drugu” stranu gdje su PDP i SDS, Nešić nije želio odgovoriti konkretno.

“DNS je na svojim organima donio odluku i tamo je sve jasno rečeno”, kazao je. Na pitanje kako komentariše podršku lokalnog DNS na Palama kandidatu za načelnika iz PDP, Nešić kaže da je to legitimna odluka i da će se 16. novembra vidjeti da li je bila ispravna.

Podrška lokalnih odbora DNS

Prema njegovim riječima danas do 15 sati većina opštinskih i gradskih odbora je dostavila u stranku svoje izjašnjenje u skladu sa zaključcima Predsjedništva DNS o tome s kim će koalirati na na lokalnom nivou.

“Mogu reći, i to me veoma raduje, da su svi općinski odbori izrazili punu podršku odlukama predsjednika i Predsjedništva DNS i naveli da će poštovati svaku njihovu odluku i isto tako dali su svoje mišljenje o koalicionom djelovanju na lokalnim izborima”, otkrio je Nešić.

Lider DNS danas se, kaže, javio na poziv Ministarstva unutrašnjih poslova RS, ali zbog istrage nije mogao govoriti o detaljima.

“Uvijek ću se odazvati institucijama RS i želim im vjerovati. Sve što sam radio, radio sam u skladu sa Zakonom”, zaključio je Nešić.