Agić: “Ako bude potrebno uvešćemo policijski čas u Sarajevu”

Vršilac dužnosti minista zdravstva Kantona Sarajevo Jasna Agić kazala je na današnjoj konferenciji za će Krizni štab, ukoliko bude potrebe, uvesti restriktivnije mjere kao što je policijski čas.

Krizni štab redovno prati situaciju i zateže mjere, pratimo druge, a često idemo ispred ostalih. Ako situacija budu zahtijevala ići će se radikalnije, od zabrane okupljanje do restriktivnih mjera kretanja, rada i slično. Ako bude trebalo uvešćemo i policijski sat – kazala je Agić.

Istakla je da su tokom vikenda potpisani ugovori s tri privatne laboratorije za testiranje na virus korona i to Mikrobiološki-parazitološki laboratorij, Eurofarm Centar i laboratorij Nalaz, a da će tokom dana ugovor biti potpisan s laboratorijom Alea dr. Kandić.

Takođe, pozvane su sve druge laboratorije da se prijave. Za ove svrhe izdvojeno je dodatnih 900.000 KM.

Agić se osvrnula i na sukob između rukovodstva Opšte bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, nazvavši ga neprimjerenim i neetičnim.

– Sukob mora prestati, a prestaće kada menadžment počne raditi svoj posao i u funkciju stavi sve raspoložive kapacitete. Vlada im je osigurala sve što je potrebno za rad. Zaposlili smo ljude i opremili ustanove, sve javno i transparentno. Svi moraju preuzeti odgovornost, Vlada prema svima postupa isto, bez predrasuda – kazala je Agić, istaknuvši da je data saglasnost za zapošljavanje 300 zdravstvenih radnika, te da je nabavljeno 10.000 antigenskih testova, prenosi Klix.ba.

Istakla je da se Federalna uprava za inspekcijske poslove i danas nalazi na KCUS-u gdje utvrđuje da li su u funkciju stavljeni dodatni kapaciteti za zaražene koronavirusom, nakon čega će uslijediti izvještaj.

“Ne razmišljamo o drugim rješenjima za druge smještajne kapacitete jer KCUS mora provesti odluke Kriznog štaba FBiH, to nije opcija, KCUS nije ničije privatno vlasništvo. Ne razmatramo alternativu jer se to ne može desiti. Svi kapaciteti su imovina građana”, potvrdila je Agić.

Govoreći zbog čega Željeznički školski centar u Buća Potoku nije stavljen u funkciju, Agić je kazala da je odluka na federalnom nivou da se prvo moraju popuniti postojeći kapaciteti, te da se tek nakon toga u funkciju stavljaju alternativni. Istakla je da je utvrđeno da ovaj centar ne ispunjava epidemiološke standarde, te da je potrebno dosta ulaganja da bi se osposobio za primanje pacijenata. Trenutno se razmatra druga opcija za ove svrhe, ali o tome će javnost izvijestiti tokom sedmice.

Kada je riječ o angažmanu dodatnih ljekara sa biroa, Agić je rekla da će se to vršiti prema potrebama, a ukoliko bude potrebno, pozvaće se ljekari koji su u penziji.

 

 

Ostavite komentar: