Afera selefije: Predsjedništvo BiH šalje protestnu notu Hrvatskoj

Predsjedništvo BiH odlučilo je da uputi protestnu notu Hrvatskoj nakon što se izjasnilo o navodnoj špijunsoj aferi koju je dio medija u regionu Zapadnog Balkana i ministar bezbjednosti Dragan Mektić povezivao sa hrvatskom Bezbjednono-obavještajnom službom – SOA.

Afera “selefije” podstaknuta je tvrdnjama da su agenti SOA pokušali da regrutuju državljane Bosne i Hrecegovine povezane s “radikalnim strukturama” da podmeću oružje u islamske bogomolje i tako dokažu da su tačne tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je Bosna i Hrecegovina uporište hiljada potencijalnih terorista.
Direktor SOA Danijel Markić je te optužbe odbacio, ali je potvrdio da su hrvatski obavještajci sprovodili informativne razgovore s nekim državljanima Bosne i Hrecegovine, zbog “njihovih veza s radikalnim islamističkim strukturama”, prenosi SrpskaInfo portal.

– Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama, i dalje hoće razgovarati, jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda te sigurnosti Europske unije i NATO – rekao je Markić u martu, nakon izbijanja afere, prenele su agencije.

 

Ostavite komentar: