Advokati šest mjeseci ne mogu da posjete generala Mladića

Međunarodni mehanizam za krivične sudove u posljednjih šest mjeseci nije dozvolio advokatima da posjete bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, izjavio je za TASS njegov sin Darko Mladić.

On je rekao da je problem u tome što Mehanizam ne dozvoljava Ratku Mladiću da održi konsultacije sa advokatima zbog pandemije virusa korona, te da su nedavna saslušanja u žalbenom postupku održana uprkos tome što general nije imao priliku da se pripremi za to.

– Porodica ga nije posjetila od februara, a advokati od marta. Pandemija virusa korona iskorišćena je za zabranu pristupa advokata – istakao je Darko Mladić.

Generalov sin je napomenuo da je predloženo da advokati obuku zaštitna odijela kao što to čine ljekari koji liječe oboljele od kovida 19, ali da ta ideja nije prihvaćena, te da pod istim izgovorom nije dozvoljena posjeta nezavisnih ljekara.

– S druge strane, frizeru je dozvoljeno da ga posjećuje, a u kontaktu je i sa tehničkim osobljem, koje mu pomaže sa računarom. To je nama apsolutno neobjašnjivo, zašto frizer može da uđe, a ljekarima ne dozvoljavaju, što je suprotno i sa pravilima samog suda – naglasio je Darko Mladić.

TASS podsjeća da je Ratko Mladić i dalje lošeg zdravstvenog stanja, a njegov sin vjeruje da je tome u mnogome doprinijela neadekvatna medicinska njega.

Sin nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske izjavio je i to da njegov otac više nema povišenu temperaturu, ali da se njegovo zdravlje nije poboljšalo.

– On je pred saslušanja imao povišenu temperaturu. Čuli smo besmislena objašnjenja da je to posljedica srčanog udara. Testiran je na virus korona, ali šest dana prije nego što mu je povišena temperatura – ističe Darko Mladić.

Prema riječima Darka Mladića, test je izvršen u okviru priprema za saslušanje, a porodica se plašila da bi general Mladić mogao doći u kontakt sa virusom korona u bolnici u kojoj je testiran.

Darko Mladić podsjetio je da su ljekari ranije iznosili oštre kritike zbog njege koja se pruža njegovom ocu, uz napomenu da sada porodici nije dozboljeno da vidi zdravstvene dokumente i da ono što im je dostupno “uopšte nije dokumentacija”.

– Uprkos siromašnoj dokumentaciji, naši stručnjaci su došli do zaključka da pružena medicinska njega nije prikladna, što je u razmjerama krivičnog djela koje je počinilo odgovorno lice – naglasio je Darko Mladić.

Ruska agencija podsjeća da je Ratko Mladić u pritvoru u Hagu doživio tri moždana i jedan srčani udar.

General Mladić osuđen je 2017. godine na doživotnu kaznu zatvora zbog, kako je naveo tadašnji Haški tribunal, “genocida i ratnih zločina u BiH”.

 

 

Ostavite komentar: