Јedini spas za BiH je da se u utorak dobije kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara

Isteklo je gotovo polovina roka koji su lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA dogovorili za formiranje vlasti na nivou BiH. Ne bude li konačno i formirana, SNSD i danas upozorava da će BiH završiti u slijepoj ulici koja ne vodi nikuda, a posebno ne na evropski put.

 

Rješenje vide u tome da se na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, koju je zatražio srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, dobije kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara. I iz Federacije poručuju da je hitno potrebno formirati vlast.

BiH će u ćorsokak, ako se ne počne sama baviti svojom sudbinom i ne formira vlast, smatra potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić. Јedini način da se spasi BiH, dodaje, jeste da se u utorak dobije kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara i da se krenu rješavati životna pitanja svih u BiH.

– Ukoliko i ovu šansu ispustimo ostaćemo taoci jalovih političkih ambicija i propalih kvazidiplomatskih ofanziva, na šta sve vrijeme upozoravaju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i SNSD – ističe potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.

Špirić, u izjavi za Srnu, podsjeća da je nedavna najava Francuske, Holandije i Danske da nisu za proširenje Evropske unije potvrđena kada su se suprotstavile započinjanju pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, iako je Evropska komisija dala preporuku da se krene u taj proces.

– Sjevernoj Makedoniji i Albaniji problem nije bio ni Godišnji nacionalni plan za pristupanje NATO-u, ni upitnik Evropske komisije, ni Reformska agenda, ali se rampa i za njih spušta. Kakva je to poruka nama u BiH? To nam jasno govori da se okrenemo jedni drugima, poštovanju vlastitih dogovora i političkih sporazuma, a posebno izborne volje glasača o čijoj se sudbini i odlučuje – dodao je Špirić.

Da je neophodno što prije uspostaviti novi Savjet ministara, ali i Vladu Federacije BiH, da bi se obezbijedilo stabilno funkcionisanje vlasti na svim nivoima u BiH, upozorava i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

– Savjet ministara treba što prije uspostaviti. Neophodno je da zemlja može funkcionisati za svakog stanovnika, a uz to moramo hitno pokrenuti sve nepotrebne zastoje na pridruživanju međunarodnim organizacijama, prije svega, evropskim i evroatlantskim integracijama. BiH i Federacija BiH trebalo bi da obezbijede bolji investicijski zamah, jačaju ekonomiju i obezbijede bolji život u BiH, za šta su neophodne nove smjernice buduće vlasti – rekao je Čavara.

Govoreći o Vladi Federacije, Čavara je rekao da se mogu ispuniti svi potpisani uslovi stranačkih lidera potpisanih u načelima o formiranju vlasti, kako na nivou BiH, tako i na nivou Federacije. Legitimnost kao osnovno demokratsko načelo prepoznato je od svih evropskih tijela, rekao je Čavara, koji je i potpredsjednik HDZ-a BiH.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: