VIDEO – Supersonični auto premašio brzinu od 806 kilometara na sat

Supersonični automobil nazvan “Bloodhound” uspio je u fazi testiranja da probije barijeru od 800 kilometara na sat, ali cilj je mnogo veća brzina.

Na testiranjama u Južnoj Africi, “Bloodhound” je postigao brzinu od 501 milju na sat, odnosno 806,3 kilometara na čas. Ovaj poseban auto s mlaznim motorom iz borbenog aviona “Eurofighter Typhoon” do rekorda vozi Endi Grin, vozač koji je prije još 22 godine postavio i trenutno važeći rekord koji iznosi 1.228 kilometara na sat.

Tada su to postigli sa jednako posebnim automobilom pod imenom Thrust SSC, koji je ujedno postao i prvi automobil koji je probio zvučni zid.

Naravno, “Bloodhound” ima malo toga zajedničkog sa običnim automobilima, pa aerodinamički oblik najviše podsjeća na raketu, dok ni točkovi zbog velikih brzina nisu mogli da imaju gume nego su izrađeni od aluminijuma i mogu da trpe silu od 50.000 G.

U trenutnom izdanju “Bloodhound” ima samo mlazni motor iz borbenog aviona koji ga može dovesti do ovih brzina koje je sada ostvario, dok drugi dio cilja i brzine od preko 800 milja na sat (1.280 kilometara) treba da obezbijedi raketni motor kojeg će dobiti iduće godine.

Iako je cilj da “Bloodhound” obori važeći rekord, krajnji cilj cijele ekipe je u stvari postavljanje potpuno novog rekorda i postizanja brzine od nevjerovatnih 1.000 milja na sat ili 1.609 kilometara na sat.

Izvor:(Novosti.rs)

 Ostavite komentar: