Turski tok „premostio“ Dunav

Dio kraka gasovoda „Turski tok“ u Srbiji sa primjenom najnovijih tehnologija položen je na dno rijeke Dunav uoči sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, saopštio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Trenutno se na teritoriji Srbije gradi gasovod od granice sa Bugarskom do Mađarske, kojim će, kako se očekuje, poteći gas iz „Turskog toka“.

Riječ je o kraku dužine 402 kilometra, kapaciteta 12,87 milijardi kubnih metara godišnje.

Bocan-Harčenko je posjetio dio gdje se gradi gasni interkonektor „granica Bugarske — granica Mađarske“, na mjestu gdje gasovod siječe rijeku Dunav na obali Smedereva.

„Pokazali su nam sve cifre i statistiku koja potvrđuje da je projekat jedinstven. Pokazali su nam i dokazali jedinstvenost izgradnje. Dakle, ovaj dio magistralnog gasovoda će biti izgrađen, i to je naš veliki projekat, koji će snabdijevati Srbiju i Evropu. Smatram da će bugarski dio biti izgrađen, trenutno postoje svi signali da stvari idu u tom pravcu. Mi uvjereno gledamo u budućnost“, izjavio je ruski ambasador tokom obilaska objekta.

On je dodao da je taj projekat dio čvrste bilateralne saradnje.

„Razvoj i prolazak gasovoda Dunavom uz primjenu jedinstvene tehnologije je dobra uvertira za sastanak između predsjednika, koji je planiran za 4. decembar u Sočiju“, istakao je Bocan-Harčenko.

„Gasprom“ je 19. novembra saopštio da završava posljednje pripreme prije puštanja u rad gasovoda „Turski tok“, što bi trebalo da se dogodi do kraja 2019. godine.

Trenutno su oba kraka napunjena gasom. Kompresorska stanica „Ruska“ i obalski dio u Rusiji spremni su da počnu sa radom. Istovremeno se privode kraju radovi na prijemnom terminalu u Turskoj.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 Ostavite komentar: