Stevandić: Pokušaj produženja sukoba Savjeta ministara sa RS

16.01.2019. | 18:59

Predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu PS BiH Nenad Stevandić izjavio je danas u Sarajevu da se iza blokade imenovanja predsjedavajućeg novog saziva Savjeta ministara kriju pokušaji da se produži mandat sazivu u tehničkom mandatu koji je u neprekidnom sukobu sa Republikom Srpskom.

Prema njegovim riječima, riječ je o perfidnoj i licemjernoj namjeri da se opstruišu izborni rezultati u Republici Srpskoj, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te formiranje parlamentarne komisije za pripremu izbora Savjeta ministara.

Stevandić je istakao da Savjet ministara u tehničkom mandatu radi bez parlamentarne podrške.

– Radi se o političkoj histeriji – ocijenio je Stevandić u izjavi medijima.

On je konstatovao da treba razdvojiti uzrok i posljedice političkih blokada u BiH.

– Uzrok je pokušaj da se ne formiraju organi BiH i da se nastavi sukob starog Savjeta ministara sa Republikom Srpskom. Posljedice su ovo što danas imamo – nemogućnost da formiramo komisiju za izbor Savjeta ministara i druge komisije Predstavničkog doma – precizirao je Stevandić.

On je dodao da se Predsjedništvo i PS BiH ne mogu posmatrati odvojeno u procesu izbora Savjeta ministara, jer jedni predlažu, a drugi biraju.

– Plašim se da iza ovoga stoji gori politički projekat koji će nas uvesti u mnogo goru i težu krizu – rekao je Stevandić zaključivši da se političkim blokadama delegitimiše izborna volja glasača u Republici Srpskoj.

Stevandić je ocijenio da forsiranje pitanja odnosa BiH prema NATO i Rusiji pokreću oni koji žele da u drugi plan stave stvarne probleme u zemlji – ekonomiju, socijalnu politiku i odlazak mladih.

On je podsjetio da Rusija nije nikada rekla nijednu ružnu rečenicu o BiH, niti narušila Dejtonski mirovni sporazum.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović rekao je medijima da je ovaj klub, kao najbrojniji, bio spreman da se sutra održi sjednica Predstavničkog doma i da se pristupi imenovanju stalnih komisija u skladu sa Poslovnikom.

Prema njegovim riječima, Klub SDA je dostavio svoje prijedloge i bilo je dovoljno vremena da to urade i drugi klubovi.

Osmanović je potvrdio da je razlog odgađanja sutrašnje sjednice Predstavničkog doma neimenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

On je iznio stav SDA da ne treba u istu ravan dovoditi formiranje stalnih tijela sa imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Osmanović je dodao da SDA sa SNSD-om nije imala zvanični sastanak koji se tiče izbora novog saziva Savjeta ministara i izrazio očekivanje da će se to dogoditi u januaru.

Predsjedavajući Kluba DF-a Dženan Đonlagić ocijenio je da je odgađanje sjednice Predstavničkog doma neozbiljno i neprofesionalno, dok je šef Poslaničkog kluba SDP-a Saša Magazinović kao isključivi razlog što sjednica ovog doma neće biti održana naveo neimenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Prema Magazinovićevim riječima, kako stvari stoje, oni koji su danas ministri u Savjetu ministara u tehničkom mandatu mogu praviti srednjoročne planove za svoje aktivnosti.

 

Izvor:(RTRS)