MUP RS predstavio Viber aplikaciju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je u Banjaluci predstavilo nove servise za građane koji će od danas putem čet bota aplikacije na „Viber“ moći ostvariti komunikaciju i u kratkom vremenskom roku dobiti informacije iz nadležnosti Ministarstva.

Načelnica Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije Divna Lovrić Bojanić je rekla da aplikacija omogućava direktnu komunikaciju između građana i MUP-a Republike Srpske, bez ljudskog posredovanja, a komunikacija je “jedan na jedan”, uz osiguranu privatnost, koja podrazumijeva da razmjena informacija između građanina i MUP-a neće biti nikom drugom dostupna.

Ona je dodala da “čet bot” aplikacija predstavlja dva servisa – čet servis koji omogćava komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge i “bot servis” koji je vid vještačke inteligencije i koji vodi taj proces komunikacije, te da svi servisi koji su dostupni na veb-sajtu MUP-a i android aplikaciji su dostupni i putem ove usluge.

Načelnica Lovrić Bojanić informisala je građane da se pristup aplikaciji ostvaruje na dva načina. Prvi je putem veb-sajta MUP-a klikom na link na QR kodu ili očitavanjem QR koda koji se takođe nalazi na veb-sajtu korištenjem QR kod servisa vajbera. Drugi način je očitavanje QR koda sa obavještenja o počinjenom prekršaju evidentiranom radarskim uređajem.

Aplikaciju su razvili stručnjaci Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije MUP-a Republike Srpske, a prilikom kreiranja aplikacije, pripadnici MUP-a vodili su se iskustvima koje su do sada imali u komunikaciji sa građanima kroz njihove upite, analize pristupa internet sajtu ministarstva i drugo.

U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehnologije – čet bot i QR kod. Pripadnici MUP-a su izabrali “Viber” jer smatraju da ga građani najviše koriste i dostupan je na svim mobilnim platformama.
Putem aplikacije, građani će dobijati različite servisne informacije i druga obavještenja, moći će odrediti lokaciju najbliže policijske stanice u odnosu na lokaciju na kojoj se u tom trenutku nalaze, dobiti fotografiju prekršaja vozila koje je u njihovom vlasništvu, tj. dvije fotografije koje su napravljene u razmaku od 0,2 sekunde gdje je prikazano vozilo koje je počinilo prekršaj, mjesto i oznaka puta, datum, vrijeme, ograničenje i izmjerena brzina kretanja tog vozila.

Načelnik Uprave policije Dalibor Ivanić pojasnio je da se od 10. juna ove godine na obavještenju o počinjenom prekršaju nalazi i informacija da se uvid u fotografiju prekršaja može izvršiti i putem novog servisa.

Danas je, takođe, predstavljena i nova internet stranica Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a, kojoj se pristupa direktno sa stranice MUP-a RS.

Jedna od novina je i prijava krivičnog djela, tj. omogućeno je građanima da direktno dostave prijavu Odjeljenju za visokotehnološki kriminal putem njihove imejl adrese, a pravnim licima je omogućena direktna komunikacija sa ovim odjeljenjem.

Ostavite komentar: