Najavio razgovore sa Cikotićem: Policijski službenici treba da odu u mirovnu misiju u Sudan

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je potrebno da policijski službenici odu u mirovnu misiju UN u Južni Sudan, gdje nema nikakvih borbenih dejstava, niti opasnosti po njih, te da će o tome naredne sedmice razgovarati sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Selmom Cikotićem.

“Od naših ljudi sa terena imamo informaciju da u Sudanu nema nikakvih borbenih dejstava niti opasnosti za naše ljude. Bilo bi šteta da BiH izgubi tu misiju u Sudanu”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci nakon prijema za policijske službenike koji su se nedavno vratili iz mirovnih misija UN u Južnom Sudanu, Kongu, Gvineji Bisao i sa Kipra.

Lukač je rekao da će sa Cikotićem razgovarati o pronalasku najboljeg rješenja u vezi sa upućivanjem policijskih službenika iz BiH u tu mirovnu misiju UN.

Inspektor Maja Gačić iz Policijske stanice Teslić, koja se nedavno vratila iz mirovne misije UN u Južnom Sudanu, rekla je novinarima da je bezbjednosna situacija u toj zemlji dobra.

Gačićeva, koja je dva puta boravila u mirovnoj misiji u ovoj zemlji, kaže da Južni Sudan više nije u ratu, jer su oformili svoju vladu, a više ne postoje ni kampovi za zaštitu civila, te misija UN funkcioniše na najbolji mogući način.

Ona je rekla da je u misiji tokom rata u Južnom Sudanu spaseno 500.000 civila.

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka Zoran Ćetković, koji se vratio iz mirovne misije iz Gvineje Bisao, kaže da je radio na borbi protiv trgovine drogom i organizovanog kriminaliteta.

On je rekao da su u 2019. godini postignuti izvanredni rezultati o da je oduzeto više od 2,6 tona kokaina koji je dolazio iz Latinske Amerike.

Ostavite komentar: