Izetbegović: Preambiciozno je očekivati da Savjet ministara bude formiran za mjesec dana

Hoće li biti upućen Godišnji nacionalni program za Akcijski plan za članstvo u NATO-u i kakav kompromis je postignut? Hoće li u roku od mjesec dana biti formiran Savjet ministara, ko će biti novi ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine? O ovim temama za BHRT je govorio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Redukovani Godišnji nacionalni program, koji će prihvatiti NATO, jedino je moguće rješenje, stav je predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, a alternativa tome je, kako kaže, produbljivanje krize.

Izetbegović je u intervjuu za BHRT rekao da se nastavljaju integracijski procesi, te da će saradnja biti unaprijeđena u okviru ranijih relevatnih odluka.

Ali, ključno je pitanje sadržaja plana koji će biti upućen sjedištu NATO-a u Briselu. Na Predsjedništvu Bosne i Hercegovine je da sa Komisijom nadležnom za NATO i sa NATO savezom definiše šta je to što je prihvatljvo.

Pozicija ministarke inostranih poslova poslova će, prema mišljenju Izetbegovića, najvjerovatnije pripasti Biseri Turković, ali, on nije optimističan da će Savjet ministara Bosne i Hercegovine biti formiran u roku 30 dana.

Komentarišući stav predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića da neće glasati za izbor novog mandatara za novi saziv Savjeta ministara bez usvajanja odluke o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), Izetbegović je rekao da se član Predsjedništva Šefik Džaferović nije “pridružio” tom stavu već da je to njegov stav, ali i stav SDA od samog početka procesa formiranja vlasti.

“Dok se radio sporazum, ja sam bio na vezi sa Komšićem i on je insistirao na ANP-u. Imaju se poštovati zakon, Ustav, ranije odluke Predsjedništva, Parlamentarne skupštine i Savjeta ministara. Taj okvir je MAP. To je sasvim jasno i rečeno je da će biti poslati nacrti i planovi u Brisel”, rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je ocijenio kako trenutno nema nijednog srpskog političkog predstavnika koji je spreman za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u, ali da je u tim okolnostima potrebno napraviti iskorak.

Govoreći o NATO-u, Izetbegović je rekao da je politika umijeće mogućeg.

“Šta je to moguće, s obzirom na stav srpskih predstavnika iz Republike Srpske i s obzirom na naš stav da mora biti ANP-a – to je reducirani ANP, kojeg će prihvatiti NATO. Ja ne vidim moguće rješenje mimo toga. Vidim samo mogućnost produbljavanja krize. Kada neko pritiska gas, a neko drugi povuče kočnicu, polome se zupčanici u mašini. Nama ta stvar ne treba i ne treba nam tonjenje u dublju krizu”, rekao je Izetbegović i dodao kako devet godina imamo zastoje kada je u pitanju NATO.

Izetbegović je ocijenio da je rok od mjesec za formiranje Vijeća ministara – preambiciozan.

“Traženi su čak i kraći rokovi. Ja mislim da mi možemo neke bitne pomake napraviti. Recimo, ako bude pameti i spremnosti, definisati stvari sa ANP-om. Kada tu stvar prevaziđemo, mislim da kreće sve ostalo, da smo tada jednostavno odvezali taj čvor i da idu sve ostale stvari. Da li će to biti dva ili dva i po mjeseca, za mene nije toliko važno nakon ovolikog gubitka vremena”, rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je rekao kako vjeruje da će, kada bude riješeno pitanje ANP-a, po dominu efektu, u pozitivnom smislu krenuti i ostale stvari. 

Ostavite komentar: