Dok se Hrvatska sprema za slavlje, Srbi se sjećaju žrtava i progona

U Hrvatskoj se naredna tri dana obilježava Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan branitelja nizom manifestacija i pjesmom. Centralna proslava je u Kninu, čija je okolina u “Oluji” ostavila i brojne civilne žrtve, kojih su se danas prisjećali Srbi u Hrvatskoj.

U danu kada Hrvatska počinje trodnevno slavlje, u okolnim mjestima podsjećanje na stradale Srbe. Članovi Srpskog nacionalnog vijeća su istovremeno u njima čitali izjavu sjećanja.

Ulicama kojima će za dva dana hrvatski zvaničnici i građani na centralnu proslavu Dana pobjede, Srbi su prije 24 godine bježali pred hrvatskom vojskom i policijom. Neke koji to nisu željeli, tragične posljedice “Oluje” stigle su u narednim mjesecima.

Samo u dva sela u okolini Knina – Varivode i Gošić – 16 srpskih civila ubijeno je u avgustu, ali i septembru 1995.

Jedan od potomaka o tome je govorio mladima iz Srbije i Hrvatske koji “Oluju” pamte uglavnom iz priče.

“Tog momenta je bio čin zataškavan. U selu su blokirali da bilo ko dođe, nije se moglo, policije je bilo okolo. Iz Knina su ekshumirani u Zagreb i tamo smo nakon osam godina uspjeli da ih sahranimo”, priča Jovo Berić, potomak stradalih u selu Varivode.

Nikola Puharić iz Inicijative mladih iz Hrvatske smatra da je svaki od zločina počinjen tokom ratova devedesetih – užasan.

“Potrebno je da se izgradi kultura sjećanja prema žrtvama zločina. Zato smo ovdje, kao što smo u drugim mjestima u regionu izrazili poštovanje prema žrtvama bez obzira na nacionalnost”, napominje Marko Milosavljević iz Inicijative mladih Srbije.

Otkrivaju se novi zločini

Zločina u “Oluji” i poslije nje, bilo je i u drugim krajevima Hrvatske. Da se i danas otkrivaju, saznali smo u Centru za suočavanje s prošlošću.

Prije dva mjeseca identifikovana su tijela dva brata iz ličkog sela Rudopolja, od kojih je jedan bio invalid. U obližnjim Doljanima bilježe ubistvo deset civila, od čega šest starica.

“Ovi slučajevi pokazuju da je ‘Oluja’ bila velikim dijelom zločin protiv civila i to protiv ljudi koji nisu mogli da napuste svoje domove, bolesni, stari, koji su smatrali da nema potrebe napustiti Krajinu”, smatra Eugen Jovčić iz Centra za suočavanje s prošlošću “Dokumenta”.

To što za sve ove zločine odgovornih nema, za naše sagovornike ostavlja gorak ukus pred svako slavlje u Hrvatskoj.

“Na neki način izbrisani smo iz tog službenog, kolektivnog sjećanja i protokola. Svojom pričom nastojimo da to nadoknadimo”, ističe predsjednik SNV-a Boris Milošević.

Eugen Jovčić dodaje da je neshatljivo kako je nemoguće da se pronađe mjera i zajednički način obilježavanja “Oluje”.

Za stradanja i protjerivanja u akciji “Oluja” nema krivih pred međunarodnim sudovima. Pred domaćim osuđene su dvije osobe, samo jedna pravosnažno.

 

Izvor:(RTS)Ostavite komentar: