“Zvijer” na četiri točka: Lamborghini Murcielago iz 2003. prodat za 400.000 dolara

Kada se pojavio na tržištu, Murcielago je donio velike promjene za Lamborghini.

Murcielago je postao i prvi model razvijen pod kontrolom Audija. Lamborghini je postao dio Volkswagen Grupe nešto ranije.

Murcielago je dizajnirao Luc Donckerwolke koji sada radi za Genesis, a model se pojavio na tržištu 2001. godine i proizvodio se deset godina. Njegov nasljednik Aventador se bliži kraju svog životnog ciklusa.

Lamborghini je proizveo svega 4.099 primjeraka Muricelaga koji je zadržao jednu značajnu karakteristiku prethodnika Diabla koju Aventador nema, a to je šestostepeni manuelni mjenjač.

Do 2006. godine Lamborgini je u ponudu uvrstio šestostepeni e-Gear automatizovani manuelni mjenjač s launch controlom kao opcijom.

To je bio početak kraja kombinacije V12 motora i manuelnog mjenjača pa su sada primjerci Murcielaga s manuelnim mjenjačima znatno skuplji, posebno oni s malom kilometražom. Upravo takav primjerak je prodat za 400.000 dolara, piše Klix.ba

Proizveden je 2003. godine, prešao je nešto više od 4.600 kilometara. Dolazi sa poželjnim šestostepenim manuelnim mjenjačam uparenim sa 6,2 litarskim atmosferskim V12 motorom koji razvija 571 KS i 651 Nm obrtnog momenta. Naravno, snaga se prenosi na sva četiri točka.

Ostavite komentar: