Zloupotrijebili situaciju na tržištu: Facebooku prijeti kazna od 3,2 milijarde dolara

Facebook već godinama muku muči s privatnim podacima korisnika, pa se ni s novim imenom ništa nije promijenilo – Meta bi mogla da plati kaznu od čak 3,2 milijarde dolara zbog zloupotrebe korisničkih podataka u Velikoj Britaniji.

U tužbi se navodi da je kompanija iskoristila svoju poziciju na tržištu kako bi zloupotrebila podatke 44 miliona korisnika.

Finansijsko regulatorno telo (FCA) je podnijelo tužbu u ime korisnika koji su imali naloge na Facebook platformi između 2015. i 2019. godine, a tvrdi se da je kompanija zaradila milijarde dolara zbog toga što je od korisnika zahtijevala da predaju osjetljive lične podatke.

Kaže se da je Facebook glavna socijalna platforma za povezivanje s porodicom i prijateljima u Velikoj Britaniji, što ima svoje posljedice – korisnici nemaju puno izbora. Privatni podaci su prikupljani preko Facebook Pixel – alata koji oglašivačima omogućava da prate ponašanje svojih klijenata.

Iz kompanije je stigao odgovor da „korisnici biraju njihovu platformu zato što im nudi nešto vrijedno, te da svi koji imaju naloge mogu da kontrolišu koje podatke dijele i sa kim”.

Ovo nije prvi put da se Facebook susreće s ovakvim problemima, a situacija u Ujedinjenom Kraljevstvu se dogodila samo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Američke Države odlučile da ograniče moć ove socijalne platforme na tržištu.

 

Ostavite komentar: