Zemlja je „imala sreće“ što je na njoj opstao život već tri milijarde godina, navode naučnici

Nedavno sprovedeno istraživanje simulacije evolucije klime sugeriše da većina planeta ne bi uspjela da podrži život tako dugo koliko je on uspio da se održi na našoj planeti. Uspjeh Zemlje u tome da ostane naseljiva milijardama godina djelimično je i stvar sreće, tvrde naučnici.

Eksperiment masovne simulacije evolucije klime sugeriše da većina planeta ne bi mogla da se izbori sa radikalnim promjenama vremena, a da se život na njoj održi tri milijarde godina koliko na Zemlji, tvrde naučnici.

Istraživači sa Univerziteta u Sautemptonu stavili su 100.000 nasumično generisanih planeta kroz efekat klimatske evolucije, svaku pojedinačno po 100 puta.

Prema rezultatima koji su objavljeni u časopisu Nejčr komunikejšns, kako prenosi Skaj njuz, samo 8.700, odnosno, manje od 10 odsto planeta, uspjelo je tokom simulacije da ostane stabilno bar jednom.

Profesor Tobi Tirel navodi da ovakvi rezultati pokazuju da je slučajnost glavni faktor u odleđivanju da li planete, poput Zemlje, mogu da nastave da podrže život milijardama godina.

„Stabilnost klime i postojanje života na Zemlji je prilično zbunjujuće. Naši susjedi, Mars i Venera, nemaju uobičajene temperature, mada ih je Mars nekada imao“, dodaje profesor.

„Zemlja danas ne samo da ima temperaturu koja održava život, već je to uspjela da zadrži u svakom trenutku tokom tri do četiri milijarde godina – nevjerovatan raspon geološkog vremena. Sada možemo da kažemo da je Zemlja toliko dugo ostala pogodna za održanje života zahvaljujući, barem djelimično, čistoj sreći“, naglašava Tirel.

Kako objašnjava profesor, da je malo veći asteroid pogodio Zemlju, ili da je to učinio u nekom drugom trenutku, onda bi Zemlja možda izgubila svojstva potrebna da se stvori i održi život.

„Drugim riječima, da je inteligentan posmatrač bio prisutan u trenutku ranog nastanka Zemlje, kada su se pojavili prvi znaci života, i bio u stanju da izračuna koja je vjerovatnoća da će se život održati u narednih nekoliko milijardi godina, vjerovatno bi joj dao male šanse“.

Zato profesor Tajler smatra i da je jako mala vjerovatnoća i da negdje u svemiru postoji „blizanac“ naše planete na kome bi život opstao tako dugo.

 

 

Ostavite komentar: