Zbog povrede autorskih prava: Pisci u SAD tužili vještačku inteligenciju

Organizacija koja zastupa američke pisce tužila je OpenAI zbog nezakonitog obučavanja svog popularnog četbota ČetGPT koji se temelji na vještačkoj inteligenciji na njihovom radu.

Grupa istaknutih književnika pridružila se pravnoj borbi protiv OpenAI tvrdeći kako je prekršila njihova autorska prava korištenjem njihovih knjiga za treniranje svog popularnog ČetGPTčČetbota.

– Uspjeh i profitabilnost OpenAI- zasnovani su na masovnom kršenju autorskih prava bez ijedne riječi dopuštenja ili trunke naknade vlasnicima autorskih prava – stoji u tužbi.

U tužbi, koja je podnesena Okružnom sudu Sjedinjenih Američkih Država, navodi se da, iako OpenAI javno ne objavljuje koje radove koristi za treniranje svojih modela, firma je priznala da koristi materijal zaštićen autorskim pravima.

U tužbi se takođe navodi da je OpenAI ČetGPT sposoban proizvesti sažetke knjiga koji uključuju pojedinosti koje nisu dostupne u recenzijama ili negdje drugo na internetu, što sugeriše da je osnovni program učitavao knjige u potpunosti.

Portparol OpenAI rekao je da firma poštuje prava autora i “vodi produktivne razgovore s mnogim kreatorima širom svijeta, uključujući i Ceh autora”.

Izvršna direktorka Udruženja autora Mari Rasenberger izjavila je da autori “moraju imati mogućnost kontrolisanja hoće li i kako njihova djela koristiti generativna vještačka inteligencija” kako bi “sačuvali našu književnost”.

Osim OpenAI koji podržava Majkrosoft, slične tužbe su u toku protiv Meta Platforms i Stability AI zbog podataka korištenih za treniranje njihovih AI Sistema, piše HINA.

Ostavite komentar: