Zašto bi trebalo da resetujete telefon svaki dan

Znate onu situaciju kad nešto na kompjuteru krene po zlu, pa vas neko kome vjerujete da zna kako da vam pomogne posavjetuje da ga resetujete?

Upravo takva banalna preporuka može biti od pomoći i za Android telefone.

Greške se dešavaju čak i najboljim telefonima, jer Android je takav – vremenom zaista može da se uspori sam od sebe i bez posebnog razloga.

U situacijama kad problem nije očigledan pravo rješenje je gašenje aplikacija i resetovanje telefona. Ne misli se na hardverski reset i na brisanje podataka, nego na puko resetovanje sistema, ono – isključeno, pa uključeno.

Najčešći znak da je telefon na neki način preopterećen je kašnjenje prilikom odziva na komande, piše Android Central. Recimo, pritisnete dugme za utišavanje zvuka, a ono reaguje poslije par sekundi. Takođe, ekran može da pošašavi ili da se aplikacije učitavaju sporo. U tim situacijama ne mora da znači da je problem hardver ili nešto veliko, jednostavno, Android je zabagovao, da se tako izrazimo i resetovanje će u najvećem broju slučajeva riješiti stvar.

Jednostavno, sve više aplikacija non-stop želi da radi u pozadini i to može da pravi problem. Neke aplikacije ne rade najbolje na svim verzijama telefona, a neke čak rade bolje na određenim brendovima telefona i to sve zajedno može da izazove povremene probleme, koji se lako riješe resetovanjem telefona, piše Mondo portal.

Neke aplikacije jednostavno koriste memorijske resurse dok god ih ima i tu se misli na radnu RAM memoriju prije svega. One proizvode tzv. memory leak problem, koji se rješava dnevnim resetovanjem telefona i praktično otimanjem memorije od takvih aplikacija. Pravo rješenje za ovaj problem je da aplikacija bude popravljena tj. da je programer ažurira, ali do tada je reset telefona jednom dnevno sasvim prihvatljiva alternativa.

Kad se telefon resetuje sve što radi u pozadini se primorava da krene ispočetka, a to ne uključuje samo sistemske procese, nego i aplikacije sa dozvolom da rade non-stop u pozadini. Ovdje se ne radi ni o jednoj posebnoj aplikaciji niti brendu telefona, nego o situaciji, koja je realan Android problem.

Resetovanjem se osvježava i relocira tj. premiješta VRAM memorija koju koristi GPU tj. grafička jedinica čipseta, a dolazi i do ponovnog pokretanja komunikacionih servisa, kao i rasterećenja hardverskih resursa telefona.

Zbog svega ovoga par minuta dnevno za reseće biti dobra terapija za bolji rad mnogih Android telefona.

 

 

Ostavite komentar: