Zaštitite sebe i svoje najbliže: Stigao novi izum za kontrolu korona virusa

Finske vlasti u ponedjeljak su pokrenule aplikaciju za praćenje kontakata za pametne telefone kao pomoć u borbi protiv širenja korona virusa.

Svako dobrovoljno može koristiti aplikaciju, a podaci su potpuno sigurni. Pomoću nje možemo zaštiti sebe i svoje najbliže – izjavila je Kirsi Varhila, sekretar Ministarstva socijalne zaštite i zdravlja, prenosi Reuters.

Aplikacija je bazirana na blutut tehnologiji. Neće otkrivati ničiji identitet drugim korisnicima, ali će pomoći u praćenju nepoznatih kontakata koji su proveli dovoljno vremena blizu osobe koja je kasnije bila pozitivna na korona virus, navele su vlasti Finske.

Osim toga, Varhila je najavila i drugu fazu razvoja aplikacije, koja će imati za cilj poboljšati kompatibilnost aplikacije sa sličnim aplikacijama koje se koriste u drugim zemljama članicama EU, piše geek.

Kako bi se sačuvala privatnost, korisnik koji se pokaže kao pozitivan na koronu može odabrati hoće li poslati upozorenje svojim ranijim kontaktima, a korisnici koji dobiju upozorenje neće znati od koga je stiglo niti kada i gdje su bili izloženi virusu.

Korisnici koji prime upozorenje o izloženosti neće biti otkriveni organima vlasti, već bi se trebali javiti doktoru kako bi se mogli testirati na virus.

Aplikaciju je razvila privatna finska softverska firma Solita, nakon što je u junu dobila javni konkurs.

Ostavite komentar: