Zasebni model: Dizajner BMW-a pokušao da opravda kontroverzni izgled XM VIDEO

Domagoj Đukec priznaje da je doneta odluka da se namerno preuveliča dizajn prednjih svetala i “bubrega”, kako bi se vozilo dodatno isticalo među ostalim automobilima.

BMW XM je prvi zasebni model M odjeljenja nakon M1, ali i automobil koji je podigao prašinu kao nijedan drugi prije njega.

Razloga za kritike ima. Na primjer, iako je ovo najjači BMW u ponudi, XM je sa čak 2.710 kg najteži model u gami bavarskog proizvođača i samim tim teško mu se može dati epitet sportski.

A kad je u pitanju dizajn koji je izazvao podijeljena mišljenja, tu su šef BMW-a M, Frank van Mel, kao šef BMW-ovog dizajna, Domagoj Đukec, koji su pokušali da objasne kako je XM nastao.
Đukec pritom priznaje da je donesena odluka da se namjerno preuveliča dizajn prednjih svjetala i “bubrega” kako bi se vozilo dodatno isticalo među ostalim automobilima.

Potencijalni kupci su, navodno, tražili upravo to – izraženiji dizajn, pa osvjetljeni ogromni bubrezi ne treba da nas iznenade.

Sve je veliko kod XM-a, pa i točkovi prečnika 23 inča. O zadnjim izduvnim cijevima da i ne govorimo, kao ni o onome što se nalazi ispod poklopca motora.

Samo su dvije veze sa legendarnim M1, a to su bronzani detalji i logo BMW-a na zadnjem staklu.

Proizvodnja je startovala, a početna cijena modela XM je 170.000 evra.

Ostavite komentar: