Zapadne sankcije pogodile Rusiju: Lada pokrenula proizvodnju “ogoljene” Nive

Zapadne sankcije pogodile su Rusiju i veliki dio njene industrije pa je bilo potrebno određeno vrijeme da se proizvodnja nekih roba ponovo pokrene. Lada je objavila da je vratila na proizvodnu traku svoj terenski klasik Nivu, u fabrici u Toljatiju, ali bez mnogih dijelova opreme koje je ovaj automobil ranije imao.

Svega ne bi bilo da ruska vlada nije ublažila zahtjeve za bezbjednosne sisteme koje automobili moraju da posjeduju.

Ova promjena u zakonu znači da se automobili mogu ponuditi na prodaju bez ABS sistema kočnica (obično ga isporučuje njemački Bosch), da su van zakona i testovi frontalnog sudara (pa nisu potrebni vazdušni jastuci ili sistemi zatezanja sigurnosnih pojaseva), SOS pozivi ili Euro 5 norma.

Sve to znači da se ogoljena Niva može vratiti na proizvodnu traku, a tako je i učinjeno. Proizvedena kao Niva Classic ’22, ova ogoljena Lada nema vazdušne jastuke, Boschov ABS i ERA-GLONASS 4G sustav upozorenja na nesreću, ali je zadržala servo upravljač i električne prednje prozore.

Nema ni radija, ni zvučnika, a moguće je ugradnja samo dva zvučnika, prenosi B92.

Možda se Niva vratila, možda je i dalje sposobna na terenu, ali u ovom obliku više podseća na rane osamdesete godine prošlog veka, kada je tek osvajala automobilska tržišta, pretežno istočnoevropskih zemalja.

Ostavite komentar: