Za nekoliko godina: Stručnjak tvrdi da će se Apple telefoni puniti isključivo bežično

Poznati analitičar tvrdi da će Apple telefoni za nekoliko godina moći da se pune isključivo bežično i neće niti imati slotove za povezivanje s fizičkim priključkom.

Odzvonilo je Appleovom Lightning konektoru. Apple ovaj priključak na iPhoneu, putem kojeg se telefon povezuje s punjačem, koristi godinama, ali od 2023. to bi trebalo da se promijeni – i to ne dobrovoljno, već prisilno. Zahvaljujući odluci Evropske komisije, od juna 2024. telefoni i brojni ostali gedžeti koji se prodaju u zemljama Unije moraće da imaju isti priključak za punjenje: USB-C.

Kako je u posljednjoj kolumni za Bloomberg napisao Mark Gurman, iako se Apple protivio toj odluci, oni se za nju pripremaju već neko vrijeme. Neki njihovi gedžeti tako već koriste USB-C, a sljedeći na redu su i telefoni. S iPhoneom 15 Lightning konektor odlazi u istoriju (osim ako ga Apple ne predstavi na novoj generaciji jeftinijeg modela SE), ali u Appleu niti na USB-C ne gledaju na trajno, već samo na privremeno rješenje, piše B92.

Taj priključak možemo očekivati na sljedećih nekoliko iPhone generacija iPhonea, ali i iPadova (neki modeli već sada imaju USB-C priključak), a nakon toga Apple bi trebalo da predstaviti svoje trajno rješenje. To rješenje uopšte ne bi trebalo da uključuje kablove, već bi njihovi mobilni uređaji trebalo da se pune samo bežično.

Brojni smartfon modeli već godinama imaju podršku za bežično punjenje, ali ti uređaji i dalje mogu da se pune preko kabla, što je najčešće i brže. U slučaju budućih iPhonea, plan Applea je da u potpunosti izbaci fizičke priključke i omogući isključivo bežično punjenje, bez alternative.

Da tako nešto nije jednostavno, mogli smo vidjeti na primjeru njihovog bežičnog punjača koji su najavili prije nekoliko godina, ali na kraju su od njega odustali. Ako su njihovi planovi zaista bežični kako tvrdi ovaj analitičar, jasno je da bi trebalo da predstave i sopstvene bežične punjače.

Ostavite komentar: