YouTube uvodi zabranu komentarisanja video sadržaja sa djecom i maloljetnicima

YouTube je najavio kako će uskoro zabraniti komentarisanje svih video sadržaja na kojima se pojavljuju djeca i maloljetnici, a u pokušaju da bolje zaštiti djecu i porodice.

Nekoliko brendova prestalo se oglašavati na YouTubeu nakon što su otkrili da pedofili ostavljaju predatorske komentare na video snimcima djece.

YouTube je najprije onemogućio komentare na videozapise koji su privlačili predatorske komentare, ali sada je odlučio kako će zabraniti komentarisanje svih sadržaja sa maloljetnicima.

Ova odluka trebala bi stupiti na snagu u roku od nekoliko mjeseci.

Iz YouTubea su, po prijemu žalbi na pedofilske komentare, urgentno radili na uklanjanju tih komentara i banovanju korisnika koji su ih ostavljali, ali to nije spriječilo da se takvi komentari i dalje pojavljuju na popularnom internet servisu, prenosi Klix.ba.

Predstavnici YouTubea pojasnili su kako će zabrana komentarisanja u budućnosti podrazumijevati automatsku zabranu komentara na video snimcima sa djecom i maloljetnicima. Servis će koristiti algoritme za automatsku detekciju snimaka sa djecom.

Podsjećamo, milioni sati raznih snimaka svakodnevno se uploaduju na YouTube, a najveći broj je onih na kojima se pojavljuju djeca i maloljetnici.

 Ostavite komentar: