Windows 11 će omogućiti kucanje pomoću glasa, ali na drugačiji način

Majkrosoft radi na tome da omogući korisnicima da kucaju sadržaj pomoću glasa – znak po znak.

Vindouz i macOS već omogućavaju korisnicima da sadržaj unose/kucaju pomoću glasa. Radi se o “speech-to-text” funkciji, gdje se umjesto kucanja po tastaturi jednostavno izgovori ono što želite da napišete i softver će pokušati da izvrši konverziju.

U najvećem broju slučajeva, ovo funkcioniše ukoliko korisnik govori i koristi “regularne” riječi. Problem nastaje sa određenim imenima ili riječima koje nije lako identifikovati (na primjer, strana imena ili kombinacija slova i brojeva).

Dobra vijest je da, prema navodima iz Majkrosofta, kompanija radi na Vindouz 11 ažuriranju, koje će omogućiti korisnicima da zaista kucaju pomoću glasa.

Umjesto izgovaranja riječi i brojeva, korisnik će moći da izgovara individualna slova i brojeve, kako bi ih “ukucao” u računar.

Primjera radi, ukoliko morate da otkucate URL sajta, adresu, ili imejl adresu, umjesto da se nadate da će Vindouz razumjeti sve što izgovorite, jednostavno možete da izgovorite slovo po slovo, znak po znak i softver će sve ubaciti u računar.

Trenutno, pomenuta funkcija je dostupna samo korisnicima Dev kanala, što znači da će proći izvjesno vrijeme dok ne izađe iz faze testiranja i postane dostupna svima.

 

 

Ostavite komentar: