Wikipedia pokrenula novu društvenu mrežu: Hoće li postati alternativa Twitteru i Facebooku?

Jedan od osnivača Wikipedije, Džimi Vels, želi da napravi alternativu Facebooku i Twitteru. Još prije dve godine on je lansirao Wikitribune, onlajn publikaciju čiji cilj je bila borba protiv lažnih vijesti, tako što će objavljivati izvještaje reportera i novinara “amatera”.

S obzirom na to da taj projekat nikad nije uspio da zaživi, Vels je riješio da promijeni strategiju. Wikitribune je preobražen u WT:Social, društvenu mrežu i platformu za dijeljenje vijesti.

On se nada da će vremenom ta mreža postati popularna kao Facebook i Twitter, jer po ugledu na njih korisnicima omogućava da dijele postove.

WT:Social će biti finansiran donacijama, a ne reklamama. Taj poslovni model se po Velsu pokazao neuspješnim je donio ogromnu količinu sadržaja niskog kvaliteta.

Za razliku od pomenutih društvenih mreža čiji algoritmi “na vrh” guraju postove sa najviše komentara ili lajkova, WT:Social uvijek prvo prikazuje najnovije linkove.

Ideja je da ova društvena mreža obuhvati i male niše, da gađa male zajednice, kojima će obezbediti efikasno sredstvo za promociju i komunikaciju.

WT:Social će uvijek biti besplatan za pristup, mada ako želite da joj se pridružite, morate da se registrujete na listu čekanja, donirate novac ili da pozovete prijatelje.

Iako je stara tek mesec dana, nova društvena mreža već ima 50.000 korisnika.

 

Izvor:(B92)

 Ostavite komentar: