WhatsApp: Što prije nadogradite našu aplikaciju

Aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp našla se pod napadom zlonamjernog softvera koji se može sam instalirati na vaš smartfon na temelju jednog propuštenog poziva.

Iz WhatsAppa su u ponedjeljak potvrdili da su uklonili grešku koja je hakerima omogućavala instalaciju špijunskog softvera na pametne telefone. Pozvali su i korisnike na hitno ažuriranje na najnovije izdanje aplikacije, koja sadrži zakrpe.

Tu aplikaciju koristi 1,5 milijardi ljudi širom svijeta.

WhatsApp je početkom maja uočio slabost koja je omogućavala instalaciju špijunskog softvera pozivom preko WhatsAppa, nezavisno o tome je li poziv prihvaćen ili ne, izvijestio je blog “TechCrunch”.

Tehnologiju je razvila izraelska kompanija NSO Group koja izrađuje proizvode za Bliski istok i zapadne obavještajne agencije, navodi list “Financial Times”.

U listu se navodi kako najpoznatiji proizvod NSO-a, “Pegasus”, koji može uključiti mikrofon i kameru mobilnih telefona, sakuplja podatke o lokaciji i pregledava e-poštu i poruke te je u prošlosti korišćen za praćenje aktivista za ljudska prava na Bliskom istoku.
NSO kaže kako njihovi proizvodi omogućavaju vladinim obavještajnim i policijskim službama istraživanje i sprječavanje kriminala.

Iz WhatsAppa u izjavi u vezi softverske greške nisu spomenuli NSO, no rekli su kako je napad “imao sva obilježja privatne kompanije poznate po saradnji s vladama u proizvodnji “spywarea” koji navodno preuzima funkcije operacijskog sistema mobilnog telefona”.

Ne zna se koliko je korisnika pogođeno napadom koji je ciljao Appleove iPhone telefone, kao i one s Guglovim operacijskim sistemom Androidom, Majkrosoftovim Vindouzom te Samsungovim sistemom Tizenom.

 

Izvor:(Avaz.ba) 

Ostavite komentar: