Vučić obilazeći novo naoružanje: “Nora” najveća snaga Vojske Srbije

“Nora” je najveća snaga srpske vojske, konstatovao je danas predsjednik Aleksandar Vučić, obilazeći novo naoružanje i vojne opreme na Vojnoj akademiji, gdje su mu oficiri i vojnici potvrdili da su veoma zadovoljni najavom povećanja plata u vojsci za 25 odsto.

Predsjednik je na prikazu prvo obišao upravo “Noru”, samohodnu haubicu 155 milimetara, konstatujući da je to “naša najveća snaga”.

Predstavnici Vojske i Ministarstva odbrane su ga informisali da nedostaje da se proizvede još šest “Nora”, kako bi Vojska ukupno imali 36, odnosno za dva diviziona 18, kako je i predviđeno.

“Haubica 155 mm je najmoćnije oružje, to je trenutno najtraženiji kalibar i oružje na ukrajinskom ratištu, tamo gde je potrebno za dalekometnu paljbu. ‘Nora’ pogađa, i sve što je na 150 metara, jer bojeva glava uništava sve u tom opsegu”, konstatovao je Vučić.

Zapitao je i koliko košta proizvodnja “Nore” i od nadležnih dobio odgovor da pojedinačno košta oko 1,5 miliona evra.

Zanimalo ga je i koliko ljudi radi u “Borbenim složenim sistemima” u Velikoj Plani, a predstavnici namjenske su ga informisali da je u Plani 260 zaposlenih, a u Kuršumliji još 200.

Vučić je pitao i vojnike da li su zadovoljni “Norom”, na šta su oni odgovorili potvrdno.

“Nije teška za upravljanje, to je složen sistem, ali nista nije teško”, odgovorio mu je jedan od vojnika.

“Nora nam je najveća snaga”, uzvratio je Vučić.

Oficiri i vojnici, koje je predsjednik pitao i da li su zadovoljni najavom o novom povećanju plata od 25 odsto, odgovorili odobravanjem.

Takođe, predsjednik je obišao i borbeno vozilo “Lazar 3”, koji je sa uspjehom prošao sva ispitivanja.

“Testirali smo težište rada, proveru vožnje na različitim podlogama i vožnju sa preprekama, proveravali sistem, tačnost i preciznost. Sva vozila su uspešno prošla testove”, rekao je oficir Vladimir Savić.

Dodao je da sva vozila imaju klimu, da ima dovoljno mjesta i za vozača i za komandanta i za operatera, te da je “Lazar 3” izuzetno pouzdano i precizno borbeno vozilo.

Vučić je mogao da čuje i da se “Lazar” pokazao odlično na različitim podlogama i da to što je “točkaš”, nije nikakav nedostatak, budući da, kako su objasnili vojnici, ima sistem centalne regulacije pritiska u točkovima, koji u zavisnosti od terena, ispusta ili “dopumpava” gume.

Nadležni su mu prenijeli i da se do kraja godine očekuje nova verzija “Miloša”,koji će biti duži za metar, imaće bolju zaštitu i moći će da primi dva borca više.

Vučiću su predstavljeni i modernizovani radari, kao i FAP-ovi kamioni, posljednja generacija, koji mogu da “povuku” sve od radara, lansirinih rampi, ukupne težine sedam tona tereta, uz ljudstvo.

“Oduševljeni smo ovim kamionima”, rekli su mu vojnici.

Vidio je i “Pasars”, sa novom šasijom, automatskim mienjačem, kod kojeg su novi lanseri raketa, i oni su trenutno u fazi završnog ispitivanja.

Predstavljene su mu i bespilotne letjelice “Pegaz”, koje su opremljene bombama, ali još nisu u upotrebi.

Taj “naoružani” “Pegaz” uvodi se u upotrebu od septembra, a Vučić je konstatovao da je srećan što to čuje.

Pogledao je i nove “Zastavine” pištolj, čijih je 230 novih, unaprijeđenih vojska danas preuzeti.

Ostavite komentar: