Vještačko Sunce kao izvor čiste energije

Kineski naučnici su još u novembru 2018 najavili Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) reaktor – poznatiji kao „vještačko Sunce“, a Kina se sada bliži lansiranju nuklearnog reaktora koji bi naciji trebalo da obezbijedi nepresušni izvor čiste energije.

Zvaničnici su najavili da bi mašina koja će biti zadužena za držanje vještačkog sunca – HL-2M Tokamak – mogla da bude završena do kraja 2019, što bi garantovalo generisanje energije uz pomoć nuklearne fuzije u okviru koje će se morska voda i litijum zagrijavati do temperature od 150 miliona stepeni Celzijusove skale. Reaktor, koji se nalazi u gradu Hefei, već je uspio da proizvede temperaturu od preko 100 miliona stepeni, što je sedam puta više od jonske temperature koju generiše pravo Sunce.

Plazma vještačkog sunca sastavljena je od jona i elektrona, a joni su ti koji generišu toplotu unutar uređaja. Tokom 2018. naučnici su objavili da su temperaturu od 100 miliona stepeni uspjeli da održe 60 sekundi, te da im je sljedeći cilj da je sačuvaju do hiljadu sekundi, prenosi PC Press.

Početkom marta objavljeno je da je vještačko sunce sve bliže trenutku lansiranja, što znači da bi čovječanstvo uskoro moglo da počne da generiše toplotu iz nuklearne fuzije. Ukoliko se ovaj projekat uspješno sprovede, uređaj bi mogao da posluži kao model za reaktore koji se oslanjaju na nuklearnu fuziju, što bi bilo konačno ostvarenje sna o neograničenim izvorima čiste, obnovljive energije.

Ostavite komentar: