Virdžin Galaktik najavljuje putnički mlaznjak tri puta brži od zvuka

Kompanija za svemirski turizam Ričarda Brensona, „Virdžin galaktik“ jutros je predstavila model novog putničkog supersoničnog aviona. Iz kompanije tvrde da će usavršena letjelica moći da prevozi između devet i 19 putnika i dostiže brzinu čak, tri puta veću od brzine zvuka.

Kompanija „Virdžin galaktik“ se prije svega bavi svemirskim turizmom i svojim specijalnim letjelicama prevoze putnike do ivice svemira i nazad. Posljednjih godina kompanija se zainteresovala i za primjenu svemirskih tehnologija u razvoju brzih, komercijalnih letova na zemlji, korišćenjem podorbitalnih raketa kako bi putnicima omogućili brži transport nego običnim avionom.

Međutim, u posljednje vrijeme djeluje kao da kompanija svoje interesovanje preusmjerava sa podorbitalnih raketa na supersonične avione. U maju ove godine najavili su da razvijaju ove letjelice u saradnji sa Nasom. Nasa se dugo bavi razvojem supersoničnih letjelica, i trenutno rade na „tihom“ avionu dizajniranom da probije zvučni zid “X-59 QueSST”. Zahvaljujući njihovoj pomoći, „Virdžin galaktik“ tvrdi da će njihov model supersonične letjelice zadovoljavati kriterijume potrebne za ostvarenje ovog cilja.

Pored ove saradnje, kompanija Ričarda Brensona najavljuje i saradnju sa kompanijom „Rols-Rojs“ na razvoju pogona za letilicu. Ove dvije kompanije su potpisale neformalni ugovor o saradnji na ovom projektu.

Najavljeno je da će avion letjeti na visini od oko 18 kilometara, kao i da će „usmjeriti avio-industriju ka korišćenju održivog goriva za letenje“. Ipak, i dalje nije izvjesno koliko će vremena biti potrebno da letjelica bude završena, kao i kolika će biti cijena čitavog projekta.

S obzirom na veoma ograničen broj putnika po letjelici, malo je vjerovatno da će cijena karata biti pristupačna prosječnom potrošaču. „Virdžin galaktik“ već naplaćuje karte za turistički obilazak vasione 250.000 dolara.

Iz kompanije najavljuju i da će u letjelici postojati mogućnost prilagođavanja kabina željama putnika, kao i sjedišta u prvoj i biznis klasi, što ukazuje na to da let supersoničnim avionom vjerovatno neće biti zanemarljiv trošak.

 

Izvor:(RTS)

 

 

Ostavite komentar: