VIDEO – U Šangaju otvoren pješački most izgrađen tehnologijom 3D štampe

Most je dug 26,3 metra, a širok 3,6 metara. Novi most u šangajskoj četvrti Baošan izgrađen je modernim građevinskim tehnikama.

U Šangaju je otvoren najduži betonski pješački most na svijetu koji je tehnologijom 3D štampe izgradio tim s Univerziteta arhitekture Cinghua u Pekingu.

Most je dug 26,3 metra, a širok 3,6 metara. Novi most u šangajskoj četvrti Baošan izgrađen je modernim građevinskim tehnikama. Projektovao ga je profesor Su Veiguo s Univerziteta Cinghua, a izgrađen je od 44 betonske komponente koje su izrađene 3D tehnologijom, dok su rukohvati podijeljeni na 68 jedinica.

Betonske komponente štampane su pomoću dvije “robotske ruke”, a za njihovu izradu bilo je potrebno 450 sati. Prema procjenama, u poređenju s konvencionalnim procesom gradnje, napravljena je ušteda od 33 posto, prenose Novosti.rs.

Prije početka izgradnje ovog mosta, napravljen je manji model za testiranje projekta i za dokazivanje da može izdržati pješake koji prelaze i zadržavaju se na cjelokupnoj površini mosta. U most je ugrađen i sistem praćenja u realnom vremenu, koji nadzire eventualne deformacije i pomjeranja.

Prvi betonski most izgrađen tehnologijom 3D štampe otvoren je u oktobru 2017. godine u Holandiji.

 

 

Ostavite komentar: