VIDEO – Robot od ptičijeg perja uspješno poletio

Naučnici koji već neko vrijeme pokušavaju da proniknu u tehniku ptičijeg letenja kreirali su robota po imenu PigeonBot, koji je sastavljen od 40 pera i još nekoliko drugih komponenti.

Dok avioni manevrišu tako što mijenjaju položaj krilnih elemenata, ptice mogu da promijene čitav oblik krila, a u zavisnosti od toga na koji način lete. Upravo se na taj način povećava efikasnost krila, pa su naučnici poželjeli da ove elemente integrišu u letjeće mašine. PigeonBot bi tako trebalo da posluži kao inspiracija onima koji konstruišu letjelice, ali i onima koji proučavaju ptice, te bi, na primjer, prirodnjački muzeji u budućnosti kao eksponate mogli da koriste letjeće robote, zahvaljujući čemu ne bi bila povrijeđena ni jedna ptica.

Eksperti su zamislili letjelicu koja bi sadržala ptičje perje, gdje bi pilot mogao da svakim perom upravlja posebno. Pravo ptičje krilo ipak funkcioniše prilično jednostavnije, na osnovu čega su eksperti kreirali dva načina za upravljanje: ugao pod kojim se nalazi čitavo krilo, te ugao zgloba koje se nalazi na sredini krila. PigeonBot je na kraju i poletio, pa se i uspješno spustio, što je veliki korak u evoluciji letjelica, prenosi PC Press.

 Ostavite komentar: