VIDEO – Robot Fedor naučio da puca iz pištolja, pa ostao bez stranih rezervnih dijelova?!

Strane kompanije odbile su da nastave sa isporukom dijelova za robota Fedora u Rusiju, nakon što su saznali da je naučio da puca iz pištolja, saopštio je generalni direktor kompanije „Androidna tehnika“ Evgenij Dudorov.

„Možda bismo nastavili da koristimo strane proizvode, ali su neki naši partneri kod kojih smo kupovali motore odbili da nastave sa snabdijevanjem nakon što su vidjeli da je robot Fedor naučio da puca“, objasnio je Dudorov.

Prema njegovim riječima, kompanija „Androidna tehnika“ nije imala drugog izbora nego da počne da razvija i sklapa sopstvene motore za robote.

„Doslovno smo do prošle godine uvozili dijelove za sve što se tiče mjenjača, senzora, motora, kamera, računara, a sada postepeno prelazimo na proizvodnju u našoj kompaniji“, istakao je on.

Fedor (FEDOR — Final Experimental Demonstration Object Research/Finalni eksperimentalni demonstracioni objekat istraživanja) je prvi ruski antropomorfni borbeni robot koji je proizvela kompanija „Androidna tehnika“ u saradnji sa nacionalnim Fondom za perspektivna istraživanja po nalogu Ministarstva za vanredne situacije, gdje je trebalo da služi kao spasilački robot. Planirano je da robot 2021. godine otputuje u svemir u novom ruskom svemirskom brodu „Federacija“.

Fedor je prvi robot u svijetu koji je naučio da napravi špagu i da puca iz pištolja sa obje ruke.

Pogledajte video:
Izvor.(Sputnik)

Ostavite komentar: