VIDEO – Predstavljen prvi kamion-šleper na struju

Uprkos tome što između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope ekonomski odnosi ne cvjetaju, u Madridu je evropski proizvođač „Iveko“ predstavio kamion-šleper na električni pogon, izrađen sa američkom kompanijom „Nikola“.

Model „nikola tri” debitovaće na sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru, iduće godine. Oba proizvođača električnih vozila iz Amerike koriste ime našeg velikana Nikole Tesle. Jedan za automobile, a sada drugi za kamione.

„Nikola trek“ je prvi kamion-šleper na struju, koji je nastao u saradnji kompanija „Nikola“ i „Iveko“, a namijenjen je evropskom tržištu.

Dva proizvođača su udružila snage tako što je osnovu za električni kamion pružila kompanija „Iveko“, kao specijalista za teretna vozila sa konvencionalnim pogonom, dok je Nikola bio zadužen za savremena tehnološka rješenja koja uključuju i alternativni pogonski sistem – na struju.

„Možda se nekom čini da idemo ispred vremena, ali veoma brzo kamionima će biti zabranjen ulaz u širi centar Evropskih gradova pa eto prave alternative“, rekao je Gerit Maks iz kompanije „Nikola“.

Predstavljena verzija namijenjena je regionalnom saobraćaju, odnosno prevozu robe na srednjim distancama do 400 kilometara.

Električni pogonski sistem raspolaže sa 480 kilovata (653 konjske snage) i obrtnim momentom od 1.800 njutn/metara, a kamion može da ima dvije ili tri osovine i nosivost do 26 tona

„U prvih deset godina samo na održavanju i vožnji zarađujete pola novog kamiona. Očekujemo i pomoć država pri kupovini u beneficijama koje ne mogu biti manje od 40 odsto cijene kamiona“, smatra Ana Suspendo iz „Iveka“.

Inače, kompanija „Nikola“ navodi da je ovo vozilo uvod u sljedeću fazu kada se očekuju i električni kamioni sa vodoničnim ćelijama ali se oni neće pojaviti na tržištu prije 2023. godine.

 

Izvor:(RTS)

 Ostavite komentar: