VIDEO – „Niti mašina, niti životinja“ – napravljeni prvi roboti od živih ćelija

Naučnici u SAD tvrde da su napravili „zombi“ robote od reanimiranih žabljih ćelija, čime su stvorili žive organizme nikada prije viđene koji mogu da obavljaju izuzetno delikatne i važne zadatke, a da se pritom samooporavljaju.

Milimetarski „ksenoboti“ osmišljeni su na superkompjuteru koristeći evolutivni algoritam koji je napravio hiljade različitih dizajnova.

Ksenoboti su napravljeni od matičnih ćelija prikupljnih iz embriona afričkih žaba, i to vrste xenopus laevis.

Mogu da obavljaju brojne zadatke – od izuzetno preciznog nošenja lijekova u oboljele ili problematične dijelove ljudskog tijela, preko čišćenja toksičnog otpada nakon curenja ili radioaktivne katastrofe, pa sve do sakupljanja mikroplastike u svjetskim okeanima.

„Ovo su neobične žive mašine. Nisu ni tradicionalni roboti, niti životinje. To je potpuno novi oblik postojanja – živi organizam koji može da se programira“, kaže Džošua Bongard, kompjuterski naučnik i stručnjak za robotiku na Univerzitetu u Vermontu.

Korak ka razbijanju „morfogenetičke šifre“

Ovi ksenoboti su potpuno biorazgradivi, pokreću se na lipide i proteine i žive oko nedjelju dana, prije nego što se ponovo postaju mrtve ćelije žablje kože, koje formiraju strukturu botova, a kontrakcije srčanih ćelija daju snagu kojom se pokreću.

Dok tim priznaje da ovakva tehnologija može da ima neke nepredviđene posljedice, poput razvoja izuzetno preciznog biooružja, stručnjaci objašnjavaju da je ovo još jedan korak ka rješavanju „morfogenetičke šifre“, po kojoj vjeruju da su svi živi organizmi u univerzumu organizovani.

Ukoliko bi uspjeli da dešifruju ovu šifru tvrde da bi to bio ogroman skok u velikom broju različitih polja, od zaštite životne sredine do medicine.

 

Izvor:(RTS)

 

Ostavite komentar: