VIDEO – Kineski 5G voz juri 350 na sat bez mašinovođe

Polaskom G8811 „pametnog“ voza, koji ima 5G signal, bežično punjenje i inteligentnu rasvjetu, a nema mašinovođu, Kina je svečano pustila u saobraćaj novu brzu prugu.

Ta linija vodi od Pekinga do Džangđijakua, grada u sjevernoj pokrajini Hebej, koji će zajedno s kineskom prestonicom biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022. godine.

Kako je izvijestila agencija Sinhua, željeznička pruga duga 174 kilometara, dizajnirane maksimalne brzine od 350 kilometara na sat, smanjiće vrijeme putovanja između Pekinga i Džangđijakua sa ranijih više od tri sata na 47 minuta, što će olakšati međugradski saobraćaj.

Duž pruge ima 10 stanica, a izgrađeno je i nekoliko podzemnih tunela, prenosi B92.

Među prvim putnicima u „pametnom“ vozu, čiji je polazak sa pekinške sjeverne željezničke stanice u ponedjeljak označio puštanje brze pruge u saobraćaj, nalazila se i Jang Jang, prva kineska olimpijska šampionka koja je osvojila dvije zlatne medalje u brzom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama 2002. godine u Solt Lejk Sitiju.

Jang Jang (43), koja je sada predsjednica kineske Atletske komisije za zimsku olimpijadu, izjavila je za novinsku agenciju Sinhua da je brza pruga Peking-Džangđijaku od izuzetnog značaja za pripremu zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2022, jer će doprinijeti poboljšanju efikasnosti njihovog rada i promociji zimskih sportova u Kini.

Gradnja te brze željeznice trajala je oko četiri godine. Sportistima je u vozu na pruzi velike brzine Peking-Džangđijaku na raspolaganju prostor za odlaganje snoubordova i ostale skijaške opreme.

Pokrenuta je i usluga e-karta koja putnicima omogućava da koriste svoje lične karte ili da skeniraju KP kodove za provjeru autentičnosti, umjesto da čekaju u redu kako bi kupili papirne vozne karte.

 Ostavite komentar: