VIDEO – „Boing“ testirao leteći “automobil”

Prototip „Boingovog“ autonomnog letećeg automobila kratko je lebdeo tokom svog prvog probnog leta, nagovještavajući u kom pravcu će ići razvoj transporta.

To je mali ali značajan korak najvećeg proizvođača aviona da unapredi urbani transport i usluge isporuke paketa, ističu iz vodećeg svetskog proizvođača aviona.

Američki „Boing“ ušao je u trku sa svojim najvećim rivalom „Erbasom“ i mnogobrojnim manjim kompanijama koje razvijaju vozila sposobna za vertikalno poletanje i sletanje.

„Boingova“ letjelica bez pilota duga devet metara – kombinacija helikoptera, bespilotne letelice i aviona sa fiksnim krilom – podigla se nekoliko metara u visinu da bi se posle manje od minuta lebdenja prizemljila na Aerodrom „Manasas“ u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, saopšteno je iz kompanije.

Sljedeći korak bilo bi letenje unapred.
Predsjednik i glavni izvršni operativac „Boingove“ podružnice „Aurora flajt sajansiz“ opisao je probni let rečima da „tako izgleda revolucija“.

„Boing“ planira proizvodnju dva tipa letećih automobila koji su u stanju da ponesu dva i četiri putnika. Za ovu godinu predviđen je i probni let teretne verzije koja bi trebalo da bude sposobna da ponese pakete mase do 227 kilograma.

 

Izvor:(RTS)

 

Ostavite komentar: