VIDEO – ‘Ajronmen’ preletio beogradsku Adu Ciganliju

Britanski inovator Ričard Brauning letio je danas iznad Ade Ciganlije u mlaznom odjelu Ajronmena, a u njegovom performansu i revolucionarnom izumu uživali su Beograđani.

Izum je razvio iz zabave i strasti, ali ne isključuje mogućnost da njegov izum jednog dana može imati i praktičnu primjenu.

U vazduhu bez aviona, helikoptera ili neke druge letjelice. San sigurno mnogih. Britanac je uspio! Dvije godine od ideje sa papira, svoj izum predstavlja u 26 zemalja.

„Uzbuđeni smo što vam u Beogradu predstavljamo revolucionarnu tehnologiju. Čovjek u tom mlaznom odjelu može u vazduhu ostati četiri minuta, a mi koristimo gorivo za avione i dizel-gorivo“, ističe Ričard Brauning.

Iako priznaje da njegovo odijelo nije idealno prevozno sredstvo za odlazak, na primjer, u kupovinu ili za prevoz djece u školu, mogao bi, kaže, da bude odskočna daska za jedan takav izum. Ima i mane: bučan je, troši dosta goriva i sužena je mogućnost kretanja u vazduhu.

„I prvi motorni automobili, kada su napravljeni, bili su prilično bučni i u poređenju sa konjem, nisu bili baš idealni. Radimo na tome da ga poboljšamo, krila su jedan od načina, ona vode mnogo dalje i brže“, kaže Ričard.

Brauning iznad Ade Ciganlije nije letio sam, ali jeste do kraja. Međutim, kolega sa kojim je poletio imao je peh. Nakon samo nekoliko sekundi u vazduhu izgubio je ravnotežu i upao u vodu.

„Previše se oštro okrenuo i izgubio visinu, nakon čega se otvorio prsluk za spasavanje kako ne bi potonuo zbog previše teške opreme. To je normalno, i ja sam na nekoliko puta umjesto na tlu završio u vodi“, ističe Ričard.

Posljednja verzija Brauningovog izuma prodavala se za 440.000 dolara, a njegov let uvod je za sutrašnju konferenciju „Vorld majnds“, skup koji u Beograd dovodi najinventivnije ljude iz cijelog svijeta.

 

Izvor:(RTS) 

Ostavite komentar: