Veliki potencijal industrije video-igara u Srbiji: Prošle godine zaradila 125 miliona evra

Industrija video-igara u Srbiji ima veliki potencijal, jer je u prošloj godini ostvarila prihod od 125 miliona evra, a zapošljava 3.000 ljudi u više od 130 gejming kompanija, istaknuto je na regionalnom skupu u Privrednoj komori Srbije.

Ističući da sa godišnjim prihodom od 200 milijardi dolara industrija video-igara u svijetu postaje ogromna razvojna šansa, direktor u Privredne komore Srbije Mihailo Vesović ukazao je da zbog ubrzanog rasta gejming industrije i njenog globalnog značaja ključnu ulogu u daljem razvoju ovog vida biznisa u Srbiji ima zaštita prava intelektualne svojine.

Na skupu je rečeno je da je oblast informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji ostvarila veliki rast i da je gejming viđen kao jedan od sektora koji najviše obećavaju, budući da se predviđa da će industrija video-igara u svijetu 2026. godine vrijediti oko 330 milijardi dolara, kao i da će broj gejmera uskoro dostići cifru od tri milijarde, saopšteno je iz PKS-a.

Na događaju, održanom u hibridnom formatu u Privrednoj komori Srbije, učestvovalo je više od 170 vodećih domaćih i stranih stručnjaka iz oblasti intelektualne svojine, pravnika, programera i kreatora video-igara.

Regionalni skup organizovali su Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu i Zavod za intelektualnu svojinu Srbije u saradnji sa Službom za inovacije Privredne komore Srbije i udruženjem Sebrijan gejms asosiješen (Serbian Games Association).

Ostavite komentar: