Velika stvar: Naučnici otkrili antitijelo koje neutralizuje virus koji uzrokuje koronu

Naučnici sa Univerziteta “Pittsburgh School of Medicine” iz Pensilvanije izolirali su najmanju biološku molekululu koja u potpunosti i specifično neutralizuje virus koji uzrokuje korona virus.

Komponenta antitijela je deset puta manja od antitijela pune veličine, a korištena je za stvaranje lijeka Ab8 – objavljeno je u izvještaju koji su istraživači objavili u časopisu Cell u ponedjeljak.

Lijek se smatra potencijalnom prevencijom protiv SARS-CoV-2.

Prema ovom izvještaju,  lijek je bio “vrlo efikasan u prevenciji i liječenju” infekcija SARS-CoV-2 kod miševa i hrčaka tokom ispitivanja. Lijek se, takođe, navodno ne veže za ljudske ćelije, što sugeriše da neće imati negativne nuspojave kod ljudi.

WAb8 ne samo da ima potencijal kao terapija za COVID-19, već bi se mogao koristiti i da spriječi ljude da se zaraze SARS-CoV-2. Protivtijela veće veličine djeluju protiv drugih zaraznih bolesti i podnose se dobro, što nam daje nadu da bi to moglo biti učinkovit tretman za pacijente s COVID-19 i za zaštitu onih koji nikada nisu imali infekciju i nisu imuni“, rekao je koautor Džon Melors, šef Odjela za infektivne bolesti na Univerzitetu i UPMC.

Ksanglej Liu sa Univerziteta “Pittsburgh School of Medicine” je takođe koautor ove studije.

Naučnici takođe “razmišljaju izvan okvira” o načinu na koji bi se lijek mogao primijeniti, navodeći da se može udahnuti ili ubrizgati površinskom injekcijom, umjesto intravenstkom terapijom (IV).

Prema izvještaju, tim Medicinskog ogranka Univerziteta u Teksasu za biološku odbranu i bolesti u nastajanju i Nacionalna laboratorija Galveston testirali su Ab8 i utvrdili da blokira virus da uđe u ćelije. U ispitivanjima na miševima, oni koji su liječeni Ab8 imali su 10 puta manje količine zaraznog virusa u odnosu na one koji nisu liječeni.

Ostavite komentar: