Već otvorili listu narudžbi za iduću godinu: Najskuplji ruski auto rasprodat u nekoliko dana

Svi proizvedeni primjerci najskupljeg ruskog automobila u istoriji su rasprodati u svega nekoliko dana.

Naravno, govorimo o modelu Senat relativno nove marke Aurus, čija je proizvodnja za otvoreno tržište krenula tokom maja ove godine.

Početkom oktobra prvi primjerci stigli su u moskovski salon kako bi bili ponuđeni javnosti. Međutim, već nakon nekoliko dana iz Aurusa su izvijestili kako je prodano svih 350 primjeraka koji će biti proizvedeni ove godine. Stoga su prisiljeni već sada otvoriti listu narudžbi za iduću godinu.

I sve to ne bi bilo nimalo čudno da ne govorimo o automobilu koji stoji oko 24 miliona ruskih rubalja, odnosno oko 289.000 evra. Izgleda da Rusi jako žele voziti predsjedničku limuzinu, ali i ponos neke nove ruske autoindustrije. Stoga i ne čudi što su birali isključivo top izvedbu.

Podsjetimo, radi se o limuzini dugoj preko 5.6 metara koja estetski uvelike podsjeća na Rolls-Royce na čije klijente cilja, bar kad je Rusija u pitanju. U tome je od pomoći opcija oklopljene izvedbe, kao i činjenica da automobil pokreće moćni 4.4 V8 motor u hibridnom izdanju. Razvija 590 KS i 880 Nm, što je dovoljno da 2.8 tona tešku krstaricu potjera do limitiranih 250 km/h uz ubrzanje do stotke za oko 6 sekundi.

Spomenimo i V12 izvedbu koja će naknadno stići u ponudu. I ono bitno, većina komponenti stigla je sa zapada, od renomiranih proizvođača, a potom je sve usuglasio tim domaćih stručnjaka iz instituta NAMI, nosioca projekta razvoja.

Ostavite komentar: