Usavršena vještačka koža sada na bol reaguje kao i ljudska

Poznato je da vještačka elektronska koža već reaguje na dodir, ali se nije baš savršeno pokazala u detektovanju udaraca i opekotina koji su uzročnici bola, što je poseban problem u protetici. Ipak, nova usavršena vještačka koža – djeluje obećavajuće.

Istraživači sa Univerziteta RMIT u Australiji, razvili su vještačku kožu koja, kako tvrde, reaguje na bol na isti način kao i ljudska.

Nova vrsta vještačke kože šalje gotovo istovremeni odgovor, odnosno signal receptorima, u slučaju da se desi jači pritisak na nju ili na primjer u slučaju povećanja temperature koja bi uzrokovala bol kod čovjeka.

Prototip ovakve osjetljive kože napravljen je od rastegljive i veoma tanke elektronike sa slojevima koji su osjetljivi na pritisak i temperaturu, uz sloj memorijskih ćelija koje imaju funkciju poput moždanih.

Tehnologija koja je ovako primijenjena, može bez problema, kako navode naučnici, da razlikuje nježan dodir od udarca, prenosi RTS.

Dizajn najsavremenije izrađene vještačke kože oponaša neurone, puteve njihovih signala i receptore koji su ključni za ljudska čula.

Najnoviji izum još nije u praktičnoj primjeni, ali je jasno da će biti od pomoći u mnogim sferama života.

Tako bi recimo, protetička ruka ili noga, mogle bolje da reprodukuju osjećaje i da tako zaštite ljude od potencijalnih opasnosti.

 

 

Ostavite komentar: