Unosna djelatnost: Nissan osniva odeljenje za restauraciju modela Skyline GT-R

Restauracija klasičnih automobila je toliko unosna djelatnost da su se mnogobrojni automobilski proizvođači često pitali zašto prepuštaju cjelokupno tržište samostalnim kompanijama.

Sve do ne baš tako davnih dana, jedini način da vaš oldtajmer izgleda kao nov, je bio taj koji je nametao nuždu da ga sami popravite ili platite nekome ko se bavi takvim poslom, ali nije bilo moguće naručiti nove dijelove i uraditi restauraciju u zvaničnom lokalnom servisu.

Trend se vremenom promijenio do te mjere da je danas moguće kupiti kompletnu školjku i većinu dijelova za mnoge četvorotočkaše koji su originalno silazili sa proizvodne trake prije skoro jednog vijeka.

Na listu sada možemo da dodamo i Nissan, a iz japanskog giganta kažu da ponovo pokreću proizvodnju dijelova za legendarne modele kao što su Skyline R32, R33 i R34.

Nissan se bavio takvim biznisom u manjoj mjeri još od 2017. godine, a poslovanje se očigledno isplatilo.

Poslovanje ne samo što se sada širi, već će drugi najveći japanski proizvođač takođe biti u stanju da kompletno restaurira legendarnog sportistu.

U zvaničnom saopštenju se navodi da će inženjeri i dizajneri divizije NISMO (Nissan Motorsport) rastaviti GT-R do najmanjeg detalja i restaurirati ga, tako da izgleda kao onda kada je bio nov.

Pošto je ipak riječ o vozilima koja su starije izrade, vlasnik može da se opredijeli i za neke modifikacije koje pripadaju modernom dobu, posebno po pitanju opreme u enterijeru. S druge strane, mehanika ostaje dostojna originalu, sa izuzetkom opcionih većih kočnih diskova i prateće opreme, što znači da će GT-R ponovo pokretati 2,6-litarski turbobenzinac.

Jedina kategorija koju Nissan zakonski ne smije da restaurira u originalnost je enterijer, pošto su današnji standardi daleko strožiji od onih iz devedesetih godina prošlog vijeka. U tom slučaju jedina opcija su potpuno novi materijali moderne proizvodnje.

Nakon završenog posla, inženjeri testiraju automobile na profesionalnim stazama prije nego što budu isporučeni kupcima. Nissan je toliko uvjeren u svoje mogućnosti da svaki restaurirani GT-R stiže garancijom u trajanju od 20.000 kilometara.

U saopštenju se ne navode cijene usluga, ali nema sumnje da neće biti niske. Sada nam još ostaje da vidimo ko će biti naredni modeli na listi koju će vremenom biti obogaćena od strane odeljenja za restauraciju, piše AutoRepublika,

Ostavite komentar: