Ukoliko deinstalirate “FaceApp”, ne znači da ste zaštitili svoje lične podatke

Ispostavilo se da ukoliko želite da koristite taj zabavan program morate da mu dopustite pristup svojim ličnim podacima za koje on ima pravo korišćenja.

FaceApp” je postala viralno popularna aplikacija, koja korisnicima omogućava da vide kako će izgledati u starosti. Ispostavilo se da ukoliko želite da koristite taj zabavan program morate da mu dopustite pristup svojim ličnim podacima za koje on ima pravo korišćenja.

“Ukoliko uklonite program, to jednostavno znači da ne možete da ga koristite, a ne i da ste zaštitili svoje privatne podatke”, izjavila je za Si-En-En direktorka Centra za privatnost korisnika Pravnog fakulteta Stenfordskog univerziteta Džen King.

Ona je dodala da kompanija ne zna da ste obrisali aplikaciju i samim tim nije upozorena da treba da obriše vaše podatke.

Pojedine kompanije, među kojima je i “FaceApp”, dozvoljavaju korisnicima da pošalju zahtjev za brisanjem njihovih informacija iz baze podataka. Ali, ostaje nejasno koliko je potrebno tehničkoj službi da registruje vaš zahtjev.

Primjera radi, Fejsbuk navodi da je neophodno devedeset dana da sistem registruje i prestane da koristi vaše podatke. On zapravo ne posjeduje vaš materijal (slike, snimke itd.), ali ima pravo da ih neograničeno koristi.

Nadležne vlasti propisuju obaveze kompanije vezane za zaštitu podataka korisnika. Zakonske regulative Evropske unije donijete u maju 2018. značajno su pooštrile kriterijume zaštite privatnih podataka.

Advokatica Melisa Breke konstatuje da je politika privatnosti podataka “FaceApp-a” uopštena, što ostavlja dodatni prostor za bojazan. Čak i kada podnesete zahtjev za brisanjem podataka često kompanija zapravo nije tehnički u stanju da ih ukloni.

Gepostet von BL Portal am Donnerstag, 18. Juli 2019

 

Izvor:(B92)Ostavite komentar: