U toku završne pripreme za prvo polijetanje svemirske letjelice „Spejsšip 2“ sa američkog tla

Kompanija „Virdžin galaktik“ je objavila da su počele završne pripreme za prvi suborbitalni svemirski let letjelica „Spejsšip 2“ iz svemirske luke u Novom Meksiku.

Još u septembru je otkriveno da kompanija milijardera Ričarda Brensona, „Virdžin galaktik“, planira posljednju fazu testova aviona „Spejsšip 2“, a sada je kompanija potvrdila da planira prva dva probna leta s posadom. Prvo polijetanje je predviđeno za 22. oktobar ili nešto kasnije.

Pripreme obuhvataju obuku pilota u simulatoru na zemlji, kao i pripremu „Virdžinovog“ nosača aviona „VMS Eva“. Avion koji treba da ponese „Spejsšip 2“ u orbitu, prije nego što ga pusti da samostalno leti ima sličnu strukturu i kontrole kao i sama svemirska letjelica.

Inače, „Spejsšip 2“ je već obavio dva leta u svemir. Godine 2019. glavna instruktorka, Bet Mozes je zajedno sa dva pilota iskusila kako izgleda let koji će u budućnosti biti dostupan i običnim smrtnicima koji žele da budu svemirski turisti. Međutim, ovo bi trebalo da bude prvi let iz svemirske luke u Americi.

Među putnicima na budućem letu će biti i naučnici Istraživačkog instituta „Sautvest“. Doktor Alan Stern će sprovesti naučne eksperimente koje finansira Nasa. Konkretno, on će upravljati bivšim svemirskim šatlom i Nasinom kamerom F-18 koja snima pri minimalnom osvjetljenju kako bi utvrdio kvalitet astronomskog posmatranja iz svemira, prenosi RTS.

Posada će biti opremljena i instrumentima za praćenje vitalnih funkcija. Stern naglašava da je ovo „prva saradnja istraživača iz privatnog sektora na projektima koje finansira Nasa i to na komercijalnoj letjelici“, što će možda doprinijeti da se u budućnosti obavlja još više istraživanja u svemiru, prenosi portal Engadžet.

 

 

Ostavite komentar: