“U potpunosti netačno”: Iz TikToka negirali da je ova aplikacija u rukama komunističke Kine

Nakon brojnih optužbi na račun TikToka o poslušnosti kineskoj vladi i zabrane aplikacije u nekim državama, iz ove firme su negirali tačnost tvrdnji i najavili proširenje u Evropi.

Američki generalni sekretar Majk Pompeo je ranije rekao da su državljani SAD u opasnosti jer njihovi podaci koje pohranjuju i ostavljaju na TikToku završe u rukama Komunističke partije Kine.

Šef javne politike ove kompanije za Evropu, Bliski istok i Afriku Teo Bertram je rekao da bi, ukoliko dođe do toga, odbili svaki zahtjev Kine da im predaju podatke i informacije koje je aplikacija prikupila.

“Navodi o tome da smo na bilo koji način u rukama kineske vlade su u potpunosti netačni”, rekao je on za BBC.

TikTok je pod pritiskom Vašingtona zbog budućnosti aplikacije koju kompanija planira u Sjedinjenim Američkih Državama. Amerika razmišlja i da zabrani TikTok ukoliko ne prestanu sarađivati s Kinom i ne postanu američka kompanija. Indija je već blokirala TikTok, ali i druge kineske aplikacije, dok Australija razmišlja o zabrani.

Vlasnik TikToka je Byte Dance sa sjedištem u Pekingu, ali postoji i sjedište na Kajmanskim ostrvima i dok SAD pravi planove o uništavanju te aplikacije, Velika Britanija razmišlja da im ponudi otvaranje sjedišta i u Londonu. Bertram je takođe rekao da TikTok ima plan da se proširi na Veliku Britaniju, a otvaranje sjedišta ovoj državi bi donijelo 3.000 radnih mjesta.

Ova kineska platforma za dijeljenje videosadržaja je izuzetno popularna i preuzeta je više od dvije milijarde puta.

Ostavite komentar: