U “pomoć” stiže vještačka inteligencija: Rusija razvija sisteme upravljanja za hiljade satelita

Holding “Ruski svemirski sistemi” saopštio je da trenutno radi na stvaranju sistema kontrole grupa satelita koji će biti zasnovan na vještačkoj inteligenciji.

Riječ je o samoregulativnoj tehnologiji za kontrolu grupa satelita sa elementima vještačke inteligencije i minimalnim učešćem ljudskog faktora, što će u budućnosti omogućiti automatizaciju kontrole satelitskih sazviježđa i hiljada svemirskih letjelica, navela je pres služba holdinga.

Automatizovani kompleks koji se nalazi na zemlji sada sprovodi do dve hiljade kontrolnih sesija svakog dana. Današnje tehnologije zahtijevaju servisiranje svakog uređaja zasebno, ali ova tehnologija ima svoja ograničenja i povećanje grupa “stvara veću vjerovatnoću za kolaps”, prenosi Sputnjik.

Karakteristika nove tehnologije biće prelazak sa pojedinačne kontrole svemirskih letjelica na kontrolu sistemskog efekta čitave orbitalne grupe.

“Kako bi se povećale mogućnosti samoregulacionog sistema za veće grupe satelita, planirano je da se koristi tehnologija GRID sistema stvaranjem globalnog ”virtuelnog superkompjutera”, koji nastaje kombinovanjem računarske snage automatizovanih sistema upravljanja i satelita u jedinstvenu mrežu”, kaže se u saopštenju.Ostavite komentar: