U doba korone: Japanci dizajnirali vrata koja se otvaraju laktom VIDEO

Toaleti u avionima su mjesta na kojima se putnici najmanje žele zadržavati, pogotovo sada dok traje pandemija, pa je tako japanska aviokompanija “All Nippon Airways” (ANA) zbog toga dizajnirala vrata koja se otvaraju laktom.

BBC piše da japanska aviokompanija ANA toalet u avionu pokušava pretvoriti u WC čija bi se vraat mogla otvoriti, ali i zatvoriti laktom. Trenutno radi na prikupljanju povratne informacije kako bi odlučila da li će implementirati navedeni sistem.

Iz kompanije su istakli da je dizajn tek u fazi testiranja, a kvaka koja se može otvoriti laktom prvi put je testirana na aerodromu Haneda sredinom juna.

Tu su dvije različite komponente mehanizma za zaključavanje koji ej zajednički razvijen s aviokompanijom Jamco. Prva uključuje kliznu bravu koja korisniku omogućava zaključavanje ili otključavanje vrata iznutra. Druga omogućava korisniku da otvori vrata kako bi mogao izaći.

https://www.youtube.com/watch?v=k3GFur1zYnE&feature=emb_title

Iz japanske aviokompanije su takođe potvrdili da su već neki njihovi avioni opremljeni i sa česmama na senzor. Na početku su istraživali mogućnost otvaranja vrata stopalom, ali to su odlučili ukinuti zbog sigurnosnih razloga poput turbulencija kako putnici ne bi izgubili ravnotežu.

Kompanija za avionsku tehniku “Haeco Americas” trenutno razvija i način otvaranja vrata kupaonice pomoću senzora.

Ostavite komentar: