Tviter privremeno zaključao nalog kineske ambasade – a evo i zbog čega

Tviter je privremeno zaključao nalog kineske ambasade zbog komentara u kojem se brani kineska politika u Šinđijang regiji, zbog koje je društvena mreža reagovala i ocijenila da se krše njena pravila koja se tiču “dehumanizacije”.

Nalog kineske ambasade (@ChineseEmbinUS) je tvitovao ove nedjelje da ujgurske žene više nisu “mašine za pravljenje djece”, citirajući studiju koju je prenio list blizak državi Čajna dejli, prenio je Rojters.

Tviter je uklonio komentar i napisao da tvit više nije dostupan, ali je nalog otključan. Iako društvena mreža krije pravila koja se kose sa njihovom politikom, ukoliko procijene da im nešto nije po propisima, zahtijevaju od korisnika da obriše komentar. Kineska ambasada nije tvitovala od 9. januara.

Kina: “Potez Tvitera zbunjujući”

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing, rekla je danas da je gašenje Tviter naloga kineske ambasade u SAD “zbunjujući potez društvene mreže”.

“Postoje brojni izvještaji i informacija koje su vezane da je grad Šindjijang protiv Kine. Odgovornost naše ambasade u SAD je da razjasni istinu”, rekla je Hua, prenio Rojters. Ona se nada da se neće primjenjivati dvostruki standardi po ovom pitanju.

“Nadamo se da mogu da razaznaju šta je tačno i istinito, a šta su dezinformacije”, dodala je Hua. Kina je ponovo odbila optužbe za kršenje ljudskih prava u Šindjijangu, nakon što je na panelu Ujedinjenih nacija rečeno da se najmanje milion Ujgura i drugih muslimana drže u logorima.

Ostavite komentar: