Trka dronova koja će vas oduševiti: Samostalno izbjegavaju prepreke VIDEO

Imate priliku da vidite jedno od impresivnih inženjerskih dostignuća, koja nas u modernom dobu sve češće iznenađuju.

Ako izuzmemo krugove vojne industrije (ko zna šta li se tamo kuva), natjerati grupu dronova da se savršeno koordiniše, izbjegava prepreke, detektuje cilj, a da se pritom međusobno ne sudaraju, nije čan ni naizgled lak zadatak.

Eksperimenti ovog tipa mahom se obavljaju u strogo kontrolisanim okruženjima i sa jasno zacrtanom putanjom kreiranom algoritmima i uz nadzor stručnjaka za ovaj tip robotike.

Studenti sa Univerziteta kineske provincije Džeđang otišli su korak dalje, čim smo ovdje i nakon ovakvog uvoda, zar ne?!

Razvili su algoritam koji omogućava roju od 10 dronova veličine dlana da potpuno samostalno projuri kroz bambusovu šumu, korigujući usput svoje kretanje pred preprekama u roku od samo nekoliko milisekundi. Navigacija se ne oslanja na GPS sistem, tako da su pogodni za korišćenje u predjelima gdje je signal slab. Uz snalaženje u prirodi, kôd je testiran i za praćenje jedne osobe.

Četiri drona, iz četiri različita ugla uspela su da drže metu na radaru čak i kada bi ona na kratko umakla iz vidnog polja.

Ovakav sistem mogao bi u budućnosti da asistira prilikom prirodnih nepogoda, kada je neophodno sa bezbjedne udaljenosti osmotriti potencijalno opasan teren i locirati ugrožene. Više dronova to će svakako brže obaviti od jednog. O mogućim zloupotrebama, na koje su upozorili neki stručnjaci nakon gledanja ovog videa sada nećemo govoriti, jer sve što je dobro uvijek na neki način može biti i zloupotrebljeno, ali se nadamo da tako neće biti…

Ostavite komentar: