Tri tone Teslinih eksponata krenule za Japan, u Kini 500.000 posjetilaca

Izložba o Nikoli Tesli koja prezentuje najvažnije segmente vezane za njegov život, ideje i dostignuća kao doprinos savremenoj civilizaciji i budućim generacijama, biće otvorena u Japanu 26. januara.

Tri tone eksponata – svetlosnih panela, radnih modela, maketa laboratorija i izuma krenulo je iz Beograda ka gradu Hofu.

Izložba “Nikola Tesla – srpski genijalni izumitelj – Edisonov rival” biće postavljena u muzeju „Solar“ samo tri sedmice nakon završetka slične postavke u Muzeju nauke i tehnologije u Šangaju koju je vidjelo više od pola miliona ljudi.

Prema riječima direktorke Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić, izložba se realizuje na inicijativu velikog prijatelja Srbije, bivšeg ambasadora Japana u Beogradu Tadašija Nagaija.

„Mjesec dana nakon otvaranja u Japanu, izložba o Tesli biće postavljena u Nikoziji, a potom, u septembru, i u Atini“, rekla je Jevtićeva i dodala da su u toku pregovori o gostovanju u Moskvi, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Maroku i Egiptu.

Ističe da za djelo Nikole Tesle vlada veliko interesovanje i da je muzej našeg naučnika prošle godine obišlo više od 150.000 posjetilaca.

“Prema nekim podacima, do 2006. godine stalnu postavku videlo je po nekoliko hiljada ljudi godišnje, a sada smo ih imali toliko samo u dva dana pred Novu godinu”, naglasila je Jevtićeva.

Prema njenim riječima, broj stranaca koji dolaze u muzej raste, najviše je onih iz Turske, Grčke, Kine i Rusije.

„Nedavno nas je obradovala poseta sveštenika iz Teslinog rodnog Smiljana i dogovorena je uzvratna poseta“, rekla je Jevtićeva i dodala da među Teslinim poštovaocima ima i dosta interesantnih ljudi.

„Neki su toliko čitali o Tesli da su počeli da se poistivećuju s njim, neki čak u Muzej dolaze obučeni kao on“, navodi Ivona Jevtić i dodaje da je sve podređeno interesovanjima publike.

Napominje da je stalna postavka je modifikovana i osavremenjena, uvedeni su multimedijalni eksponati, uvodni film titlovan je i na turski, kineski, grčki, ruski, španski, italijanski, francuski, njemački i japanski.

Direktorka Muzeja, u kome je smeštena i čitava Teslina zaostavština – više od 200.000 dokumenata, knjiga, časopisa i ličnih predmeta, najavljuje da će u ovoj godini biti najviše posla na digitalizaciji novinskih isečaka.

Jevtićeva je podsjetila da su putujuće izložbe deo misije te institucije na prezentaciji Teslinog djela kojim je zadužio čovečanstvo.

Jedan od najvećih umova koje je svet ikad imao, Nikola Tesla, rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu. Umro je na Božić 7. januara 1943. godine u Njujorku u hotelu „Njujorker“ gdje će sutra biti održana Konferencija u organizacije Tesline naučne fondacije iz Filadelfije.

 

Izvor:(RTS)

Ostavite komentar: